Verdwaalde Veteranen

Marjoleine Boonstra

Diep ontroerende documentaire over een groep Nederlandse legerveteranen met PTSS, die een toevluchtsoord hebben gevonden bij Thuisbasis Veteranen. Eerlijk en kwetsbaar praten ze over hun demonen en hun worsteling om aansluiting te vinden in de maatschappij. Prachtig sereen verbeeldt Marjoleine Boonstra hun intense ervaring.

Roy staat ‘aan’. Altijd. Soms in de supermarkt loopt hij posities alsof hij op het slagveld staat. Hij worstelt met chronische PTSS, het resultaat van zijn militaire missies in Afghanistan. Peter was militair verpleegkundige op vele missies en herkent de angst in veteranenogen. Jaap mediteert en zingt om zijn ‘moordlust’ onder controle te houden. ‘Mission First!’, kregen ze altijd te horen. Als ze er niet mee konden omgaan, moesten ze maar wat harder worden.

Samen met andere veteranen vonden de mannen hulp en een onderkomen op een plek in de bossen genaamd Thuisbasis Veteranen. Ze zijn vastgelopen in de reguliere psychische hulpverlening, net als in werk en huisvesting. Velen raakten hun gezin en familie kwijt en vluchtten in alcohol- of drugsverslaving, geweld of gedachten aan zelfdoding. In haar diep menselijke stijl laat filmmaker Marjoleine Boonstra ons recht in hun hart en ziel kijken. Ondersteund door prachtige voice-overteksten gelezen door acteur Pierre Bokma.   

Credits

Regisseur
Marjoleine Boonstra
Producent
Femke Wolting, Bruno Felix
Jaartal
2023
Productieland
Nederland
Soort
Documentaire
Duur
72 minuten
Taal
Nederlands
Ondertiteling
EN
Nederlandse distributeur
Submarine