Vessel

Diana Whitten

Dokter Rebecca Gomperts vaart met haar abortusboot de wereld over en meert aan in havens van landen waar abortus illegaal is. Via een telefonische hotline bieden de medewerkers van Women on Waves ongewenst zwangeren medische hulp. Ze ondervinden weerstand, maar iedere tegenslag sterkt ze in hun missie.

Gomperts richtte in 1999 de organisatie Women on Waves op om vrouwen te helpen die hun zwangerschap willen beëindigen, maar dit niet legaal kunnen doen. De organisatie omzeilt letterlijk de wet: op internationale wateren gelden op een Nederlands schip de wetten uit het thuisland. Zolang het vaartuig buiten de territoriale grenzen blijft, is abortus dus geoorloofd.

De documentaire toont middels archiefbeelden en interviews hoe de stichting werd opgericht en hoe de tot abortuskliniek omgebouwde boot koers zet naar Ierland, Polen, Marokko en Portugal. Overal waar de Women on Waves aanmeren wacht een schare felle tegenstanders – Portugal stuurt zelfs een militair oorlogsschip op ze af. Tegelijkertijd staat de telefoon roodgloeiend en stromen de hulpverzoeken binnen. Inmiddels is er ook de website Women on Web, die informatie verschaft over hoe zelf abortus te plegen met medicijnen die bijna overal ter wereld legaal verkrijgbaar zijn.

Credits

Regisseur
Diana Whitten
Producent
Diana Whitten , Mitchell Block
Jaartal
2014
Productieland
Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
88 minuten
Taal
Engels, Nederlands, Portugees, Spaans, Swahili
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Geen
World Sales
Cinephil