Wajma – An Afghan Love Story

Barmak Akram

 In de witte, besneeuwde straten van Kabul valt Mustafa voor de charmes van de mooie Wajma. Tegen de geldende wetten in beginnen ze een relatie, met alle gevolgen van dien. Prangende speelfilm over verboden liefde, eer en de ondergeschikte positie van vrouwen in de patriarchale samenleving van Afghanistan. 

Mustafa werkt in een westers uitziend restaurant in Kabul waar stevige rockmuziek wordt gedraaid. Hij valt voor de mooie Wajma, een vlotte studente die in geen enkele stad in de wereld uit de toon zou vallen. De jongelui beginnen een onstuimige, geheime verhouding, daarbij de strikte regels in de wind slaand die de patriarchale Afghaanse samenleving aan relaties tussen mannen en vrouwen oplegt. Maar dan wordt Wajma zwanger en weigert Mustafa met haar te trouwen omdat ze geen maagd meer is. Wajma’s vader is woedend, sluit haar op onder benarde omstandigheden en dreigt haar te vermoorden. Haar veelbelovende toekomst lijkt aan diggelen.
Sterk geacteerde, noodzakelijke speelfilm die met zeer weinig geld bugdet werd gemaakt. Speels detail: de voornamen van de hoofdrolspelers (Wajma Bahar en Mustafa Habibi) zijn gelijk aan die van hun karakters.  

Credits

Regisseur
Barmak Akram
Jaartal
2013
Productieland
Afghanistan, Frankrijk
Soort
Fictie
Duur
85 minuten
Taal
Perzisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Sarl Ariroad
World Sales
Doc & Film International