Wanted 18, The

Amer Shomali

Humoristische documentaire vertelt op volstrekt eigen wijze het buitengewone verhaal van achttien Israëlische koeien die tijdens de eerste intifada in Palestijnse handen terechtkwamen. De Palestijnse striptekenaar en regisseur Amer Shomali laat met animatie, interviews, tekeningen en archiefmateriaal zien waarom Israëlische militairen de grasetende herkauwers als staatsgevaarlijke terroristen zagen. Én presenteert een schitterend voorbeeld van geweldloos verzet.

Tijdens de eerste intifada in 1987 overweegt een groepje inwoners van het dorpje Beit Sahour in de Westelijke Jordaanoever hoe ze zonder geweld weerstand kunnen bieden tegen de Israëlische bezetting. Ze bedenken manieren om onafhankelijk te worden van Israël zodat ze geen belasting meer hoeven betalen en zelfvoorzienend kunnen zijn. Samen kopen ze achttien koeien om een melkveebedrijf op te zetten. Het wordt een groot succes en de koeien zijn al snel lokale helden, die de bevolking van ‘intifada-melk’ voorzien. Wanneer de Israëlische soldaten er lucht van krijgen, sluiten ze de melkfabriek en bestempelen ze de koeien als ‘een gevaar voor de Israëlische staat’.

Verfrissende en met veel humor gemaakte film die het publiek op een nieuwe manier – door de ogen van zowel de koeien als de Palestijnen – naar het Israëlisch-Palestijns conflict laat kijken.

Credits

Ondertiteling
EN
Regisseur
Amer Shomali
Land
Canada, Frankrijk, Palestina
Soort
Documentaire
Duur
75 minuten
Thema's
oorlog & gewapende conflicten, recht op huis en land, huisuitzetting, landverdrijving
Jaartal
2014