We Are Guardians

Edivan Guajajara, Chelsea Greene, Rob Grobman

In het Amazoneregenwoud in Brazilië komt een breed scala aan personages en perspectieven samen, waaronder die van inheemse bosbeschermers, wetenschappers en illegale houthakkers. Samen bieden ze een informatief en oogstrelend portret van de Amazone en de oorzaken en schade van ontbossing.

De inzet is hoog wanneer Marçal Guajajara uit het territorium Arariboia en activist Puyr Tembé uit de regio Alto Rio Guamá vooropgaan in de strijd om hun bossen te beschermen. Illegale grondstoffenwinning is verdrievoudigd sinds Jair Bolsonaro aan de macht kwam in 2019. De wijdverbreide politieke en bedrijfscorruptie betekent dat het aan hen is om de invasie van houthakkers tegen te gaan.

Een onderzoeksjournalist laat zien hoe internationale bedrijven betrokken zijn bij de illegale handel wanneer hij de export van gestolen hout naar de VS en Canada aantoont. Naast houtkap hebben illegale extractieve praktijken zoals mijnbouw en veeteelt een verwoestende impact, niet alleen op inheemse soevereiniteit maar ook op het mondiale klimaat. De prachtige cinematografie legt vanuit vogelperspectief de uitgestrekte rivier en diverse landschappen van de staat Amazonas vast, en toont daarmee de steeds complexere en verontrustende situatie. 

Credits

Regisseur
Edivan Guajajara, Chelsea Greene, Rob Grobman
Producent
Fisher Stevens, Zak Kilberg, Maura Anderson
Jaartal
2023
Productieland
Brazilië, Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
82 minuten
Taal
Engels, Portugees, Tupi
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Random Good
World Sales
UTA