We Come As Friends

Hubert Sauper

De maker van Darwin’s Nightmare trekt opnieuw naar Afrika om hedendaags kolonialisme in beeld te brengen. Met een zelfgebouwde vliegmachine bezoekt hij plekken in Zuid-Soedan om de verhalen van inwoners te horen. Onthutsend verslag van de gevolgen van modern kolonialisme in Zuid-Soedan, waar Amerikanen en Chinezen het land exploiteren.

Terwijl het kersverse land zich langzaam maar zeker in een oorlog begeeft, zoekt een stoet buitenlandse investeerders naar mogelijkheden om het grondgebied te exploiteren, onder het mom van het brengen van beschaving. De filmmaker bezoekt onder meer een Chinees oliebedrijf, dat door boringen de waterbron vervuilt. In een ander dorpje hebben Texaanse missionarissen zich ontfermd over de inwoners, die worden overgehaald om toch eens kleren te gaan dragen. Bij een traditionele dans tijdens de opening van hun nieuwe elektriciteitscentrale dragen de vrouwelijke dansers dan ook keurig beha’s boven hun rieten rokjes.

Een ouder stamlid vertelt hoe hij de woede van zijn dorpsgenoten op de hals haalde toen hij een contract tekende waarmee 600 duizend hectare grond werd afgestaan aan Amerikanen. De eerlijke verhalen van Soedanezen op microniveau, en ontmoetingen met VN-medewerkers en andere ‘weldoeners’ geven een onthutsend beeld van het moderne kolonialisme en de impact daarvan op dit deel van Afrika.

Credits

Regisseur
Hubert Sauper
Producent
Hubert Sauper, Gabriele Kranzelbinder
Jaartal
2014
Productieland
Oostenrijk, Frankrijk
Soort
Documentaire
Duur
109 minuten
Taal
Arabisch, Chinees (Mandarijn), Engels
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Adelante Films
World Sales
Le Pacte
Nederlandse distributeur
Periscoop Film