Weapon of War

Femke van Velzen, Ilse van Velzen

Overal waar oorlog woedt, slaan soldaten aan het verkrachten. Maar nergens is het seksuele geweld tegen vrouwen zo wijdverbreid als in Congo.

In de gewapende strijd die daar nu al decennialang woedt, zijn volgens een officiële schatting meer dan honderdvijftigduizend vrouwen en meisjes slachtoffer geworden van verkrachting. In werkelijkheid is hun aantal vele malen groter omdat talloze vrouwen verzwijgen dat zij verkracht zijn, uit schaamte of uit angst om verstoten te worden. De Nederlandse documentairemakers Ilse en Femke van Velzen, die eerder de internationaal bekroonde documentaire Fighting the Silence maakten, laten in hun film de daders aan het woord.

Weapon of War vertelt de verhalen van een soldaat en een voormalige rebel. Wat bewoog hen? De gewezen rebel vertelt hoe hij door de oorlog in een beest veranderde. In een poging om zich met zijn verleden te verzoenen besluit hij een van zijn slachtoffers te ontmoeten. De soldaat is een geestelijke in het staatsleger. Hij ziet het als zijn opdracht om verkrachters te confronteren met de gevolgen van hun misdrijven. Hoewel hij stuit op tegenwerking en onbegrip van andere soldaten is hij vastbesloten om hun gedrag te veranderen. Net zoals hij dat zelf heeft gedaan.

Credits

Regisseur
Femke van Velzen, Ilse van Velzen
Jaartal
2009
Productieland
Nederland
Soort
Documentaire
Duur
59 minuten
Taal
Frans, Swahili
Ondertiteling
NL | EN
Productiebedrijf
IFproductions
World Sales
Films Transit International Inc.
Nederlandse distributeur
IFproductions