Welcome to the Smiling Coast – living in the Gambian Ghetto

Bas Ackermann

De Haagse creatieveling Bas Ackermann presenteert een documentaire bewerking van zijn TV-serie over het Afrikaanse Gambia. Dit land wint snel terrein als vakantieland, met een exotische mix van zon, zee, safari en goedkope seks. Ondanks de ‘booming’ toeristenindustrie leeft het grootste gedeelte van de bevolking onder de armoedegrens. De film volgt twaalf jonge Gambianen in de marge van deze ‘informele economie’.

Ieder jaar vinden meer dan 150.000 toeristen hun weg naar Gambia. Niet alleen het warme klimaat en de exotische dieren zijn erg in trek; ook de goedkope intimiteit is verleidelijk voor vele gelukszoekers. De bestemming is vooral populair onder alleenstaande, oudere Europese vrouwen. Veel van de toeristen verblijven in luxe resorts, weg van de armoede die de dagelijkse realiteit is voor het grootste deel van de bevolking. Vijftig jaar na de onafhankelijkheid is Gambia nog steeds een van de armste landen in Afrika.

Ironisch genoeg wonen veel arme, jonge Gambianen op een steenworp afstand van de dure hotels en resorts. Op verschillende manieren proberen ze geld te verdienen aan het alomtegenwoordige toerisme, terwijl ondertussen het rijke Europa lonkt. Blijven ze in Gambia een betere toekomst afwachten, of wagen ze een poging te ontsnappen naar het rijke Westen?

Credits

Regisseur
Bas Ackermann
Jaartal
2015
Productieland
Gambia
Soort
Documentaire
Duur
70 minuten
Taal
Engels
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
+U-U – Upperunder / State of Mic