When Are You Coming Back, Kees?

kees schaap, Mark Schaap

In 1987 maakte filmstudent Kees Schaap een documentaire over een Palestijnse familie op de Westelijke Jordaanoever. Ze stonden op het punt hun land kwijt te raken. Dertig jaar later gaat Schaap terug, vol twijfels. Heeft hij te veel beloofd? Verwachtte de familie dat de film hen zou redden?

Dertig jaar nadat hij voor het laatst contact had met de Palestijn Adnan, wiens familie het onderwerp was van zijn eerste documentaire, krijg filmmaker Kees Schaap een voicemailbericht: ‘Het is lang geleden! Wanneer kom je terug, Kees?’ Het telefoontje brengt Kees ertoe zijn oude vrienden op te zoeken, in gezelschap van zijn zoon Mark, zelf een beginnende filmmaker.

Maar Kees voelt zich niet op zijn gemak. Toen hij zijn film maakte, dreigde Adnans familie haar land kwijt te raken aan Israëlische kolonisten. Ze hoopten dat als de wereld hun verhaal zou horen, het land kon worden gered. Nu is de familie het land kwijt. De film heeft ze niet gered. Hij is gezien door hooguit zeshonderd filmstudenten. Terwijl Kees en Mark een warm weerzien hebben met Adnan en zijn familie en leren over het leven onder de Israëlische bezetting, discussiëren ze over de rol van een filmmaker. Is het je verantwoordelijkheid om onrecht te laten zien dat door de wereld wordt genegeerd?

Credits

Regisseur
kees schaap, Mark Schaap
Jaartal
2019
Productieland
Nederland
Soort
Documentaire
Duur
54 minuten
Taal
Arabisch, Nederlands
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Episode One / VARA