When Lambs Become Lions

Jon Kasbe

‘X’ is een kleine stroper en ivoorhandelaar in Kenia. Zijn neef Asan is een ‘wildlife ranger’ zonder genade voor stropers. ‘Hier buiten zijn we allemaal jagers,’ zegt hij. Maar als Asan te maken krijgt met tegenslag in zijn leven, beginnen de mannen in te zien hoe hun lot is verbonden.

De olifant behoort tot het nationale erfgoed van Kenia, maar dreigt uit te sterven door de illegale handel in ivoor. ‘X’ is een stroper die olifanten doodt en hun ivoren slagtanden voor goed geld verkoopt. Hij weet dat stropers met de nek worden aangekeken. ‘Maar als dat geld binnenkomt,’ zegt hij, ‘hoe kun je dan nog nee zeggen?’

Zijn neef Asan was vroeger ook stroper. Maar nadat hij een gezin had gesticht, ging Asan werken voor de grootste vijand van de stropers: de nationale dienst voor de bescherming van wilde dieren. De ‘rangers’ worden gesteund door de lokale bevolking en door de regering, die zegt hard te willen optreden tegen stroperij. Maar de bittere realiteit voor Asan is dat de rangers al twee maanden niet zijn uitbetaald, zonder oplossing in zicht. En nu Asans vrouw zwanger is van de tweede, en zijn huwelijk onder druk staat, biedt X aan om zijn neef te helpen. Sterke documentaire over het kiezen van je levenspad en de gevolgen van je keuzes, tegen de achtergrond van het prachtige Keniaanse landschap.

Credits

Regisseur
Jon Kasbe
Jaartal
2018
Productieland
Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
79 minuten
Taal
Swahili
Ondertiteling
EN
World Sales
Dogwoof