Whispering Truth to Power

Shameela Seedat

Inspirerend portret van Thuli Madonsela, Zuid-Afrika’s zachtaardige maar doortastende ‘Openbaar Beschermer’, tijdens haar laatste jaar in functie. Als ze het opneemt tegen president Jacob Zuma in een grootschalige corruptiezaak, moet Madonsela navigeren in een mijnenveld waarin gevaar en tegenwerking aan alle kanten op de loer liggen.

Twee decennia na het einde van apartheid is Zuid-Afrika een van de meest ongelijke landen ter wereld. Het land wordt geplaagd door spanningen – tussen rijk en arm, zwart en wit, machtig en machteloos – en corruptie is er wijdverspreid. Thuli Madonsela is hoofd van het Kantoor van de Openbaar Beschermer, dat burgers bijstaat wanneer de autoriteiten hun macht hebben misbruikt. In Whispering truth to power volgen we Madonsela tijdens haar tumultueuze laatste jaar in functie.

‘Ik word wel boos,’ zegt Madonsela in de film tegen een interviewer. ‘Maar niet krankzinnig boos.’ Misschien het understatement van het decennium. Madonsela’s manier van doen is buitengewoon kalm, geduldig en zachtaardig. Daaronder schuilt echter een onmiskenbare taaiheid die haar in staat stelt succesvol de strijd aan te gaan met Zuid-Afrika’s rijken, machtigen... en corrupten. Maar wanneer ze tegenover president Zuma komt te staan – haar oude kameraad uit het ANC – ontaardt dat in een confrontatie waarin ze wordt belasterd en geïntimideerd, en uiteindelijk moet vrezen voor haar veiligheid.

Credits

Regisseur
Shameela Seedat
Producent
Brechtje Smidt, Neil Brandt
Jaartal
2018
Productieland
Zuid-Afrika, Nederland
Soort
Documentaire
Duur
87 minuten
Taal
Engels, Sotho, Zoeloe
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Dutch Picture Industry
World Sales
Rushlake Media GmbH