White Out Black In

Adirley Queirós

Innovatieve en intrigerende futuristische film over de verminkte en getraumatiseerde onderklasse die leeft in de schaduwen van de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. Twee slachtoffers van politiegeweld tegen de zwarte bevolking in de jaren tachtig willen gerechtigheid. Ze beramen een plan dat de toekomst voorgoed zal veranderen.

Op 5 maart 1986 viel een groep agenten een discotheek in een buitenwijk van Brasilia binnen. Onder het mom van een drugscontrole sloegen ze iedereen in elkaar: althans, iedereen die zwart was. De agenten riepen: ‘White out, black in.’ Witte mensen konden vertrekken, de zwarte mensen moesten blijven.

Onder hen waren de rapper Marquim do Tropa en Sartana (Claudio ‘Shokito’ Irinaeus). Het geweld was zo hevig dat Marquim verlamd raakte aan zijn benen door de rondvliegende kogels en Sartana een been verloor toen hij werd vertrapt door een horde agenten. In de film spelen beide mannen zichzelf, terwijl ze herinneringen ophalen aan die verschrikkelijke nacht.

Filmmaker Queriós volgt zijn hoofdpersonen in hun alledaagse leven en laat de fantasie de vrije loop om deze vroegere gebeurtenis te kunnen uitbannen. Tijdreizen en een denkbeeldige aanval op de districtshoofdstad behoren tot het nieuw verworven arsenaal van de hoofdpersonen. Zo wordt een in aanleg historisch-politieke documentaire een opstandig en therapeutisch fictiewerk.

Credits

Regisseur
Adirley Queirós
Producent
Adirley Queirós, Simone Gonçalves
Jaartal
2014
Productieland
Brazilië
Soort
Fictie
Duur
95 minuten
Taal
Portugees
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Cinco da Norte