White People

Lisa Aschan

Op een dag wordt Alex opgepakt en naar een ondergrondse gevangenis gebracht. Daar krijgt ze te horen dat ze het land uitgezet zal worden, terug naar de plek die ze ooit ontvluchtte. Kafkaëske Zweedse thriller met sci-fi-trekjes over machtsverhoudingen en hiërarchie.

De Scandinavische blonde Alex wordt op een goede dag zomaar van straat geplukt en meegenomen naar een geheimzinnige, ondergrondse gevangenis. Daar moet ze samen met een groep andere witte mensen wachten op haar deportatie. Waarvoor zij gevlucht zijn is niet precies duidelijk. Wat wel duidelijk is: ze kunnen niet terug naar de plek waar zij vandaan komen. Dat weten de bewakers net zo goed als zijzelf. Er is geen rechtszaak; het enige wat de gevangenen kunnen doen is afwachten.

Voor Alex is dit geen optie. Vanaf het moment dat ze arriveert, zet ze alles op alles om te ontsnappen, ongeacht de consequenties. Dat is geen eenvoudige taak. De strenge leiding van de gevangenis, onder het alziend oog van de ijzige gevangenisdirecteur Viktoria, regeert met ijzeren vuist.

Maar wanneer blijkt dat de directeur grote geheimen verbergt, ontstaan er barsten in het gezag en lijken de machtsverhoudingen langzaam te verschuiven. Contemporaine parabel over macht, dwang en hiërarchie in hedendaags Europa.

Credits

Regisseur
Lisa Aschan
Producent
Anna-Maria Kantarius
Jaartal
2015
Productieland
Denemarken, Finland, Zweden
Soort
Fictie
Duur
79 minuten
Taal
Zweeds
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Garagefilm International
World Sales
The Swedish Film Institute