Winter, Go Away!

Elena Khoreva, Denis Klebleev, Dmitry Kubasov

Tien jonge regisseurs registreerden op initiatief van de filmrecensent van de onafhankelijke Russische krant Novaya Gazeta twee wintermaanden lang hun door politieke demonstraties beheerste omgeving. Het resultaat is een kroniek van Ruslands winterprotesten.

De grote ontevredenheid met het politieke klimaat reikt van middelbare mannen die wodka drinken op het werk tot oververhitte journalisten en jonge demonstranten. Er wordt campagne gevoerd, aan rallies meegedaan en naar de stembus gegaan. Jongelui beklimmen gebouwen om spandoeken op te hangen en staan met posters op straathoeken om de discussie aan te gaan met Poetin-aanhangers. Bij actievoeren horen ironie en humor, zo blijkt uit de vele politieke grapjes en het gegrijns als er 'no Putin no cry' wordt gezongen tijdens een demonstratie. Maar de sfeer is vaker grimmig dan optimistisch. Steunbetuigers van de controversiële punkband Pussy Riot worden door tegenstanders wel erg dreigend benaderd en niet zelden treedt de politie extreem bruut op tegen demonstranten. Ook tussen tegenstanders van Poetin lopen de emoties hoog op, want iedereen heeft een ander idee over wat het juiste alternatief voor deze moderne tsaar zou zijn. ‘Rusland is in een psychiatrische afdeling veranderd,’ verzucht een geïnterviewde non. Gelukkig zien we in de vrieskou ook een aantal helden die tegen beter weten in hun land proberen te veranderen.

Het filmproject was een initiatief van Larisa Malyukova, filmcriticus van Novaya Gazeta. Zij zal aanwezig zijn op het festival. De film maakt onderdeel uit van het NLRF 2013-programma, waarbij het Movies that Matter Festival een uitwisselingsprogramma organiseert met het Russische Stalker Festival in Moskou.

Credits

Regisseur
Elena Khoreva, Denis Klebleev, Dmitry Kubasov
Producent
Marina Razbezhkina, Larisa Malyukova
Jaartal
2012
Productieland
Rusland
Soort
Documentaire
Duur
79 minuten
Taal
Russisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Marina Razbezhkina Studios
World Sales
Rise and Shine