The Wound

John Trengove

De Zuid-Afrikaanse fabrieksarbeider Xolani reist ieder jaar naar het verlaten berggebied van zijn stam om te helpen bij het inwijdingsritueel van jonge jongens tot man. Als een van die jongens zijn best bewaarde geheim ontdekt, is Xolani zijn leven niet meer zeker.

Xolani behoort tot de Zuid-Afrikaanse Xhosa-stam. Ieder jaar neemt hij vrij van zijn werk om te helpen bij de ‘Ukwaluka’: een ritueel dat een aantal weken duurt en waarbij jongens worden ingewijd tot man. Met een groepje mannen reist hij af naar het berggebied waar de rituelen zullen plaatsvinden. Elke man heeft zijn eigen volgeling, voor wie hij als mentor optreedt. Xolani heeft de zorg over Kwanda, de enige jongen uit de groep die afkomstig is uit een welgestelde familie in Johannesburg. De rest komt van het platteland en vindt Kwanda maar een eigenwijs stadsjongetje.

Gaandeweg komt Kwanda erachter dat Xolani verliefd is op Vija, een van de andere mentoren. Zij blijken elkaar al jarenlang in het geheim te ontmoeten tijdens de inwijding. De ontdekking zet het leven van Xolani volledig op zijn kop.

Credits

Regisseur
John Trengove
Jaartal
2017
Productieland
Zuid-Afrika
Soort
Fictie
Duur
88 minuten
Taal
Afrikaans, Engels, Xhosa
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
Riva Filmproduktion
World Sales
Pyramide International
Nederlandse distributeur
Arti Film