Ximei | Movies that Matter

Ximei

Andy Cohen

Intiem portret van de Chinese aidsactivist Liu Ximei, die wordt gedreven door compassie, optimisme en een ongelooflijke strijdbaarheid. Ze is de stem van de vele arme boeren die aids hebben opgelopen door bloedtransfusies in de jaren negentig. Liu is sterk – maar blijft haar hoop intact onder intimidatie, tegenwerking en ziekte?

‘Mensen blijven vechten tot de laatste dag van hun leven,’ zegt Liu Ximei. Maar haar strijdbaarheid wordt op de proef gesteld wanneer ze meer en meer invloed krijgt als de stem van de slachtoffers van een groot gezondheidsschandaal. In de jaren negentig werden miljoenen arme boeren door de overheid aangemoedigd hun bloed te verkopen. Veel donoren en ontvangers werden echter geïnfecteerd met hiv door besmette medische instrumenten. Het resultaat: een grootschalige aidsepidemie.

Liu Ximei kreeg aids door een bloedtransfusie toen ze 10 was. Met haar steungroep en haar opvanghuis (‘Ximeis Huis’) helpt ze gediscrimineerde en buitengesloten aidspatiënten. De Chinese overheid wil het schandaal in de doofpot stoppen, en wanneer Liu Ximei internationale aandacht begint te krijgen, wordt haar werk moeilijk en zelfs gevaarlijk. Portret van een zeer bijzondere vrouw, geproduceerd door de Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei.

Ximei is geselecteerd voor de Activist competitie en is te zien op het Movies that Matter Festival 2020. Helaas zal activist Liu Ximei niet aanwezig zijn voor nagesprekken tijdens het festival, vanwege haar activisme is het voor haar niet mogelijk China te verlaten.

Credits

Ondertiteling
EN
Regisseur
Andy Cohen
Land
Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
101 minuten
Thema's
gezondheid, ziekte & verslaving, kinderen, kinderrechten, vrouwen, vrouwenrechten
Jaartal
2019