YOL – The Full Version

Yılmaz Güney, Şerif Gören

Monumentale film over zes Koerdische en Turkse gevangenen die proberen hun leven weer op de rails te krijgen tijdens een week verlof uit de gevangenis. Geschreven door de Koerdische regisseur Yılmaz Güney terwijl hij zelf gevangenzat. Nu is Yol gerestaureerd en eindelijk voltooid.

Yol is de zeldzame film waarvan de productie mogelijk dramatischer was dan het verhaal zelf. Geschreven terwijl de Koerdische regisseur Yılmaz Güney gevangenzat onder het militaire regime van Turkije, werd de film uiteindelijk voltooid nadat Güney uit de gevangenis was ontsnapt en in ballingschap was gegaan. Verboden in Turkije tot 1999 vanwege de weergave van Koerdische cultuur, won dit verhaal over hoe vijf gevangenen hun week verlof doorbrachten de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes in 1982.

Deze nieuw geproduceerde ‘volledige’ versie van de film, YOL - The Full Version, herstelt het zesde verhaal in ere zoals dat in het oorspronkelijke script van Güney stond. Hiermee wordt de visie van de inmiddels overleden filmmaker voor dit legendarische filmwerk eindelijk gerealiseerd. 

Credits

Regisseur
Yılmaz Güney, Şerif Gören
Producent
Donat Keusch, Eliane Stutterheim
Jaartal
2022
Productieland
Zwitserland
Soort
Fictie
Duur
110 minuten
Taal
Koerdisch, Turks
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
DFK Films LLC
World Sales
DFK Films LLC