Zagros

Sahim Omar Kalifa

De vrouw van de jonge Koerdische herder Zagros wordt beschuldigd van overspel. Zij ontvlucht het dorp en gaat met haar dochter naar Brussel. Zagros is ervan overtuigd dat haar onrecht is aangedaan en reist haar achterna. Eenmaal in Brussel gaat Zagros toch twijfelen.

Zagros is een jonge schaapsherder die samen met zijn gezin in de bergen van Turks Koerdistan woont. Wanneer zijn vrouw Havin door zijn familie wordt beschuldigd van overspel, weet hij niet goed wat hij moet geloven. Havin besluit met hun negenjarige dochtertje te vluchten naar België, waar ze een achterneef heeft wonen. Zagros wil in haar onschuld geloven en reist haar achterna. Maar eenmaal daar aangekomen blijkt dat Havin niet de hele waarheid heeft verteld en slaat bij Zagros de twijfel toe. Hij wordt gedwongen te kiezen tussen de liefde voor zijn vrouw en de eer van zijn familie. Een keuze die steeds moeilijker wordt en Zagros langzaamaan tot wanhoop drijft.

Zagros is het speelfilmdebuut van de Belgisch-Koerdische cineast Sahim Omar Kalifa, waarvoor hij onder meer de Grand Prix van het Internationaal Filmfestival Gent in de wacht sleepte.

Credits

Regisseur
Sahim Omar Kalifa
Jaartal
2017
Productieland
België
Soort
Fictie
Duur
102 minuten
Taal
Koerdisch, Nederlands
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
A Private View
Nederlandse distributeur
Cinéart