Zero Days

Alex Gibney

Een computervirus verspreidt zich razendsnel over de wereld en stelde hackers in 2010 voor een raadsel. Waar komt dit geavanceerde virus vandaan, wie ontwikkelde het en met welk doel? Oscar-winnaar Alex Gibney gaat op onderzoek uit en verfilmde deze non-fictiethriller.

Stuxnet werd door de Verenigde Staten en Israël ontwikkeld om een Iraanse nucleaire fabriek te ontregelen. De bedoeling was dat niemand, zelfs de Iraniërs niet, ooit door zouden krijgen dat er sprake was van hacking. Maar het virus wist een uitgang te vinden en verspreidde zich naar computers wereldwijd.

Alex Gibney ontrafelt in zijn documentaire Zero Days de geschiedenis van Stuxnet en neemt een kijkje in de toekomst van cyberoorlogvoering. Over Stuxnet wordt niet gesproken door de mensen die er ooit aan meewerkten. Dat maakt het niet makkelijk om er een documentaire over te maken. Toch weet Gibney sleutelfiguren in de ontwikkeling en het blootleggen van het virus voor de camera én aan het praten te krijgen. Het resultaat is een doorwrocht beeld van een nieuwe vorm van oorlogvoering die schreeuwt om nieuwe vormen van internationaal recht. Want als er één ding duidelijk wordt uit deze documentaire, is het dat de wereld bijzonder afhankelijk en kwetsbaar is op het gebied van digitale infrastructuren.

Tekst: Dirk van der Straaten

Credits

Regisseur
Alex Gibney
Jaartal
2016
Productieland
Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
114 minuten
Taal
Engels, Perzisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Jigsaw Productions
World Sales
FilmNation Entertainment
Nederlandse distributeur
Splendid Film