Ondersteunde projecten 2019

Ieder jaar selecteren we in twee rondes (in april en september) projecten die financiële ondersteuning verdienen, vaak in landen waar mensenrechten onder druk staan, en waar vrije meningsuiting en discussie over maatschappelijke problemen niet vanzelfsprekend zijn.

Selectiecommissie

In 2019 bestond selectiecommissie van het Movies that Matter Grant Programme uit:

  • Jannie Langbroek (documentaire film consultant)
  • Sophie Leferink (senior adviseur Freedom of Expression bij Hivos)
  • Raúl Nino Zambrano (head of film programmes Sheffield DocFest)
  • Leon Willems (directeur Free Press Unlimited)
  • Dirk van der Straaten (artistiek directeur Movies that Matter tot juli 2019)
  • Margje de Koning (artistiek directeur Movies that Matter sinds september 2019)

Ondersteunde projecten 2019

  • Algerije – FiSahara
    februari – oktober 2020

    FiSahara is een jaarlijks filmfestival in vluchtelingenkampen in de woestijn van Algerije. In deze kampen leven de Sahrawi, vluchtelingen uit de Westelijke Sahara. Hoewel de editie van april 2020 vanwege de coronapandemie moest worden uitgesteld, konden twee door Movies that Matter gesteunde activiteiten wél doorgaan. Zo namen 15 vrouwelijke gemeenschapsleiders in de vluchtelingenkampen deel aan een vijfdaags trainingsprogramma over het gebruik van film als middel voor debat. De deelnemers versterkten hun kennis en vaardigheden met betrekking tot het organiseren van filmevenementen. Zo wordt de discussie over gendergelijkheid, activisme en maatschappelijke verandering binnen de Sahrawi gemeenschap aangewakkerd.

  • Argentinië – Catapulta Festival Nacional de Artes Audiovisuales y Derechos Humanos
    november 2019

    Het Catapulta Festival Nacional de Artes Audiovisuales y Derechos Humanos (festival voor audiovisuele kunst en mensenrechten) is een nieuw festival in Tucumán, in het noorden van Argentinië. Het festival wordt georganiseerd door Andhes, een non-profitorganisatie die zich inzet voor sociale veranderingen op het gebied van mensenrechten en democratie. Het beloven drie intensieve dagen te worden in november 2019, waarin zal worden ingegaan op de rechten van de LGBTQ-gemeenschap. Er worden ongeveer 10 films vertoond, gevolgd door nagesprekken. De vertoningen vinden plaats in culturele centra en met een rondreizende bioscoop, waardoor ook mensen in de wijdere omgeving rondom Tucumán worden bereikt.

  • Brazilië – Taturana Film Festival
    september 2019

    De eerste editie van het vijfdaagse Taturana Film Festival vond plaats ten tijde van de Internationale Dag van de Democratie in september 2019. De filmvertoningen vinden plaats op zes locaties in vier verschillende buurten van São Paulo, waar commerciële bioscopen ontbreken. Er werden zowel speelfilms als documentaires over democratie vertoond, gevolgd door debatten. Het doel van het festival, dat bijna 2400 mensen trok, was om jongeren, studenten en activisten te stimuleren om (politiek) actief en betrokken te raken. Na het festival in São Paulo reisde het festival door Brazilië, met 38 vertoningen in maar liefst 12 provincies (estados). Daarnaast ontwikkelde Taturana een handige toolkit om docenten te ondersteunen om de thema’s uit de films makkelijker bespreekbaar te maken.

  • Colombia – My Movie is to be in Peace
    juli – december 2020

    Hoe kunnen verschillende groepen in Colombia vreedzaam samenleven, nu de burgeroorlog officieel voorbij is? Met deze vraag in het achterhoofd begon de organisatie Cine Vagabundo aan het project “My Movie is to be in Peace”. Omdat de vertoningen wegens COVID-19 niet zoals gepland konden plaatsvinden in gevangenissen, universiteiten, kerken, pleinen, parken en bussen, werden alternatieven gezocht – en gevonden, om zo discussies over vrede te stimuleren in het hele land. Vier maanden lang werden iedere week films vertoond op Facebook, in combinatie met muziek en nagesprekken. Ook werd het filmprogramma, bestaande uit 28 Colombiaanse films, ook vertoond op twee televisiekanalen. Bovendien werden pakketten vol met DVD’s verspreid, in samenwerking met andere Colombiaanse partnerfestivals. Op die manier bereikte het project ongeveer een miljoen Colombianen. Kunstenaars werkten mee aan de productie van de merchandise, om zo het project mede te kunnen bekostigen.

  • Filipijnen – Imahe-Nasyon (the Nation in Images)
    december 2019

    Imahe-Nasyon (the Nation in Images) is een filmfestival dat plaatsvindt op meerdere eilanden, met in totaal 12 locaties waarin 10 films over Filipijnse kwesties te zien zullen zijn. Na elke film volgt een debat en discussie. In totaal worden er 6.000 bezoekers verwacht. Tijdens het festival vindt er ook een conferentie plaats om een nationale samenwerking van kleinschalige, alternatieve filmdistributeurs in de Filipijnen op te zetten. Dit project wordt georganiseerd door Cinema is Incomplete, een organisatie van culturele professionals en kunstenaars die mensen op de Filipijnen meer in contact wil brengen met maatschappelijk relevante films.

  • Gambia – Community cinema
    januari – december 2020

    Discussieplatforms zijn essentieel voor jonge democratieën als Gambia. In navolging van de filmvertoningen onder de naam Sofa Cinema, organiseert hetzelfde team in 2020 gelijksoortige community vertoningen in heel Gambia. Met vertoningen over migratie, klimaatverandering, genderongelijkheid en genitale verminking van vrouwen, wordt een bereik van meer dan 6.000 mensen verwacht.

  • India – Sama-Bhav
    november 2019 – april 2020

    Tussen november 2019 en april 2020 organiseert de Indiase non-profit organisatie Men Against Violence and Abuse dit rondreizende festival op scholen en universiteiten door heel India, in twaalf grote steden en vier middelgrote steden. Het belangrijkste doel van het project is om tenminste 4.500 Indiase jongeren bij het onderwerp ‘gender’ en daarbij horende mensenrechtenkwesties te betrekken en op deze manier te pleiten voor een gendergelijke en gezonde samenleving.  De vertoningen van zeventien films worden begeleid door gesprekken met filmmakers, protagonisten, activisten en experts. Bovendien worden er door de inzet van een mobiele ‘cinema truck’ ook vertoningen georganiseerd op het platteland.

  • Kazachstan – Qara Film Festival
    augustus 2020

    In Alma-Ata, oftewel Almaty, de voormalige hoofdstad van Kazachstan, zal in april 2020 een nieuw, vierdaags film festival worden gehouden. In een bioscoop in het centrum zullen acht a tien films vertoond worden over thema’s zoals mensenrechten, gendergelijkheid, milieurechten en vrijheid van expressie, gevolgd door debatten en Q&A’s. De organisatoren van dit Qara Film Festival zijn erop gericht zowel het Kazachs als het Russisch sprekende publiek samen te brengen en interactie tussen deze twee groepen te bevorderen. Een bijkomend doel is om de geëngageerde documentairecultuur in Kazachstan te stimuleren. Bij deze eerste editie worden er tenminste 1.200 bezoekers verwacht.

  • Malawi – Malawi Film Festival
    september 2019

    In september 2019 vindt de tweede editie van het Malawi Film Festival plaats in het zuidelijke deel van Malawi, waarbij films worden vertoond in 8 gemeenschappen. Malawi is een van de minst ontwikkelde landen ter wereld, waar de meeste mensen geen mogelijkheden hebben om films op een groot scherm te zien. De filmvertoningen en aansluitende debatten vinden plaats in scholen en kerken, en hebben betrekking tot vrouwenrechten en de uitdagingen rond klimaatverandering. Zo zetten de organisatoren kunst in als middel om discussies rond belangrijke sociale kwesties te stimuleren. Zo’n 10.000 bezoekers worden verwacht.

  • Moldavië – Chesnok – speciale tv-vertoningen
    februari 2021

    Chesnok, het eerste documentairefestival over mensenrechten in Transnistrië, zou in 2020 zijn vijfde editie beleven. Het festival wil de discussie over mensenrechten aanwakkeren met relevante films over urgente maatschappelijke kwesties. Daartoe reist Chesnok normaliter langs verschillende steden in Moldavië en Transnistrië. In 2020 kon het festival wegens covid-19 helaas niet doorgaan. Wél zijn er afspraken gemaakt om vijf festivalfilms op de nationale Moldavische televisiezender TV8 uit te zenden. De tv-uitzendingen vonden plaats in februari 2021. Zo konden deze documentaires over mensenrechten tóch beschikbaar worden gemaakt voor een groter publiek.

  • Myanmar – One Step Film Forum
    oktober – december 2019

    De eerste editie van het One Step Human Rights Film Festival vindt plaats op 11-13 oktober 2019 in Yangon, Myanmar. Aansluitend zal het festival in november en december langs vier andere steden in Myanmar reizen. De films belichten mensenrechten, rechtvaardigheid, vrede en eendracht, gemaakt door onafhankelijke filmmakers uit Myanmar en andere landen uit Zuid-Oost Azië. Gedurende het jaar zullen er ook vertoningen worden georganiseerd op universiteiten in het land. Het beoogde publiek bestaat uit mensenrechtenactivisten, filmliefhebbers en studenten. Het festival verwacht ongeveer 3.000 bezoekers te mogen verwelkomen.

  • Oekraïne – Sexuality Matters
    augustus 2020

    Bijna de helft van de Oekraïense burgers vindt dat de rechten van LGBTI-individuen ingeperkt zouden moeten worden. De LGBTI-gemeenschap heeft bovendien te maken met veel bedreigingen en aanvallen van radicale groeperingen. Door 25 films over seksualiteit, queerness en gender te presenteren, probeert het Kyiv International Short Film Festival (KISFF) een ruimte te creëren voor debat over deze onderwerpen. Behalve enkele fysieke vertoningen in ene bioscoop in Kiev, vond de 9e editie van KISFF vooral online plaats. Van 5 tot 9 augustus 2020 keken ongeveer 6000 mensen (ruim drie keer meer dan verwacht) naar films uit het Sexuality Matters programma.

  • Pakistan – Aks International Minorities Festival
    maart – november 2020

    Twee dagen voor de opening van de vijfde editie, moest het Aks International Minorities Festival helaas worden uitgesteld. De lockdown in Pakistan, als gevolg van  COVID-19, gooide roet in het eten. De organisatoren besloten een online festival (via Vimeo) te combineren met kleinschalige fysieke evenementen, voor mensen zonder internetverbinding. Aks wil gemarginaliseerde groepen in Pakistan, zoals vrouwen en transgenders, een veilige plaats voor dialoog bieden. Naast alle online filmvertoningen en Q&As werden er daarom tussen september en november 2020 zo’n 40 besloten vertoningen georganiseerd, in verschillende Pakistaanse steden. De films werden ruim 3300 keer bekeken. Na vrijwel iedere vertoning vond er een nagesprek of debat plaats. Naast het film- en debatprogramma organiseerde het Aks festival ook andere culturele evenementen, zoals theatervoorstellingen.

  • Pakistan – Chalta Phirta Documentary Festival
    augustus 2019 – november 2020

    Tijdens het Chalta Phirta Documentary Festival in Pakistan werden in totaal 16 documentaires vertoond in verschillende grote en kleine steden in Pakistan, én online. De fysieke filmvertoningen vonden plaats in Gujranwala, Peshawar, Karachi, Jamshoro, Quetta, Lahore, Faisalabad, Islamabad en Hyderabad, voor ruim 800 – voornamelijk jongere – bezoekers. Voor veel van hen was het de eerste keer dat zij een documentairefestival bezochten. In maart 2020, geconfronteerd met COVID-19, besloten de organisatoren – de Documentary Association Pakistan en het Interactive Resource Centre – om het festival virtueel verder te laten gaan. Gedurende ruim drie maanden vond er om de week een online vertoning en uitgebreid nagesprek plaats. Deze online filmvertoningen trokken ruim 11 duizend bezoekers. Het grote enthousiasme van publiek en gasten kwam tot uiting in uitgebreide en diepgaande (online) nagesprekken.

  • Peru – AcceCine: Festival de Cine Accesible
    januari 2021

    In Peru hebben meer dan twee miljoen mensen een visuele beperking en meer dan 800 duizend een gehoorbeperking. Het volgen van films is voor hen dan ook bijzonder lastig. Het AcceCine festival, waarvan de tweede editie plaatsvond in januari 2021, probeert deze mensen toch te betrekken bij culturele activiteiten. Vanwege de COVID-19 pandemie werd een online festival georganiseerd. Een variëteit aan films werd toegankelijk gemaakt, met audio-beschrijvingen en ondertiteling (closed caption) en via de AcceCine website gratis aangeboden. Veel van de bezoekers met een beperking gaven aan dat dit voor hen de eerste keer was dat ze een film goed konden volgen, zonder hulp van familie of vrienden. Daarnaast organiseerde het festival workshops, discussies, en masterclasses via Zoom en Facebook, over het beter toegankelijk maken van culturele activiteiten.

  • Peru – Las Tratan
    april – juni 2020

    Om mensenhandel zowel zichtbaar te maken als er actie tegen te ondernemen, slaan de Peruaanse filmfestivals Al Este Film Festival en Censurados Film Festival de handen ineen; in 2020 organiseren ze Las Tratan. Dit nieuwe project zal bestaan uit verschillende vertoningen van films die grotendeels afkomstig zijn uit Latijns-Amerika en Oost- en Centraal Europa. Van april tot juni zullen in totaal 30 films worden vertoond in Lima en in de regio’s die onderdeel uitmaken van de drie voornaamste mensenhandelsroutes in Peru. Alle vertoningen worden gevolgd door debatten met experts, activisten en kunstenaars. De vertoningen zullen niet alleen plaatsvinden in culturele centra, maar ook in de openlucht, in parken en op pleinen. De organisatie hoopt op deze manier 9.000 bezoekers te trekken.

  • Rusland – Side by Side Festival
    november 2020

    In november 2020 werd de opening van het Side by Side LHBT filmfestival in het Russische St Petersburg hardhandig verstoord door een team politieagenten. Terwijl de politie het gebouw ontruimde wegens het vermeend ‘niet-naleven van de coronaregels’ protesteerde voor de deur een grote groep nationalistische en extremistische anti-LHBT activisten. Daarnaast werden festivalorganisatoren en samenwerkingspartners ernstig bedreigd en gemaand de website en sociale media uit de lucht te halen. Desondanks toonden de festivalorganisatoren 34 films over LHBTQ+ thematiek online, naast 9 interactieve discussies via sociale media. Side by Side zag een significante groei in het aantal bezoekers en de media-aandacht voor het festival.

  • Turkije – Pink Life QueerFest
    januari 2020

    De negende editie van het Pink Life QueerFest vond in januari 2020 plaats in Istanbul. Tijdens de feestelijke opening, met 400 bezoekers goed bezocht, werd de film Transfinite vertoond. Het festival vertoonde in totaal 67 films, waarvan ruim 50 korte films, op verschillende locaties in de stad, waaronder het oude filmhuis Vault34. Ruim 3000 mensen bezochten de filmvertoningen, nagesprekken, workshops en paneldiscussies over queer, activism en rechten van LHBTI-personen. Dankzij de deelname van Turkse én internationale gasten, activisten en bezoekers creëerde het festival een platform voor dialoog en ontmoeting, waar de queer gemeenschap in Turkije veel behoefte aan heeft. Extra vertoningen Ankara, Denizli and Diyarbakır werden helaas geannuleerd toen in maart 2020 COVID-maatregelen van kracht werden. Pink Life kwam met een online alternatief: KuirFest Karantina (QueerFest Quarantine). Gedurende zes weken werd iedere week een film online gezet, waar nog eens 1000 bezoekers mee werden bereikt. QueerFest werkt momenteel aan het uitbouwen van de mogelijkheden voor online filmvertoningen in Turkije.

  • Turkije – Sürdürülebilir Yasam Film Günleri
    februari 2019

    Sürdürülebilir Yasam Film Günleri (Sustainable Living Film Days) organiseert de eerste editie van een filmprogramma dat  langs 10 Turkse steden toert. Er worden 12 films vertoond die onderdeel waren van eerdere satellietedities van het festival. Het festival doet elke stad twee dagen aan, met filmvertoningen op universiteiten en culturele centra, gevolgd door gesprekken en panels, waarin wordt ingezet op in totaal 3.000 bezoekers. In elke stad zijn er (mensenrechten) ngo’s aanwezig om bewustzijn te creëren over mensenrechten en te werken aan een gemeenschappelijke basis voor samenwerking.

  • Turkije – Which Human Rights? Film Festival
    december 2019

    In december 2019 vindt de tiende editie van het Which Human Rights? Film Festival plaats in Istanbul, Turkije. Gedurende het vijfdaagse festival worden ongeveer 35 films vertoond in drie verschillende culturele locaties in verschillende wijken van Istanbul, zowel in het Europese als in het Aziatische deel van de stad. Dit jaar is het hoofdthema verdwijningen, maar gaat het ook over vrouwenrechten, vluchtelingen en gelijke rechten voor LGBTI-personen. Tijdens het festival zullen prominente Turkse mensenrechtenactivisten te gast zijn bij discussies, fora en humanitaire kwesties. Het festival beoogt 4.000 bezoekers aan te trekken.

  • Venezuela – Muestra de Cine de Derechos Humanos
    november 2019

    In Venezuela vindt in november 2019 een nieuw filmfestival over mensenrechten plaats. Filmvertoningen en debatten vinden met name plaats in Caracas. Het festival wordt georganiseerd door Gran Cine, een non-profitorganisatie gericht op de promotie en distributie van kwaliteitsfilm in Venezuela. Naast 22 filmvertoningen in bioscopen, worden er twee openluchtvertoningen gehouden op een openbaar plein. De films gaan in op mensenrechtenkwesties in niet democratische landen.

  • Zuid-Afrika – Sunbox Ambassador screenings
    januari – mei 2020

    Sunshine Cinema is een op zonne-energie aangedreven Zuid-Afrikaanse cinema-netwerk. Ze gebruiken relevante documentaires en speelfilms om dialoog aan te wakkeren, te onderwijzen en om te inspireren tot sociale veranderingen op het gebied van land, gendergelijkheid en betrokken burgerschap. Het Sunbox Ambassadorship Programme stelt jonge ondernemers uit gemeenschappen waar middelen schaars zijn in staat om met behulp van een mobiele mini-cinema kit (Sunbox) filmvertoningen te organiseren voor hun en omliggende gemeenschappen. De ‘Sunbox-ambassadeurs’ streven ernaar om in de eerste zes maanden van 2.200 mensen uit hun gemeenschappen te bereiken.