Ondersteunde projecten 2019

Ieder jaar selecteren we in twee rondes (in april en september) projecten die financiële ondersteuning verdienen, vaak in landen waar mensenrechten onder druk staan, en waar vrije meningsuiting en discussie over maatschappelijke problemen niet vanzelfsprekend zijn.

 

Algerije – FiSahara

februari – oktober 2020

FiSahara is een jaarlijks filmfestival in vluchtelingenkampen in de woestijn van Algerije. In deze kampen leven de Sahrawi, vluchtelingen uit de Westelijke Sahara. Hoewel de editie van april 2020 vanwege de coronapandemie moest worden uitgesteld, konden twee door Movies that Matter gesteunde activiteiten wél doorgaan. Zo namen 15 vrouwelijke gemeenschapsleiders in de vluchtelingenkampen deel aan een vijfdaags trainingsprogramma over het gebruik van film als middel voor debat. De deelnemers versterkten hun kennis en vaardigheden met betrekking tot het organiseren van filmevenementen. Zo wordt de discussie over gendergelijkheid, activisme en maatschappelijke verandering binnen de Sahrawi gemeenschap aangewakkerd.

 

Argentinië – Catapulta Festival Nacional de Artes Audiovisuales y Derechos Humanos

november 2019

Het Catapulta Festival Nacional de Artes Audiovisuales y Derechos Humanos (festival voor audiovisuele kunst en mensenrechten) is een nieuw festival in Tucumán, in het noorden van Argentinië. Het festival wordt georganiseerd door Andhes, een non-profitorganisatie die zich inzet voor sociale veranderingen op het gebied van mensenrechten en democratie. Het beloven drie intensieve dagen te worden in november 2019, waarin zal worden ingegaan op de rechten van de LGBTQ-gemeenschap. Er worden ongeveer 10 films vertoond, gevolgd door nagesprekken. De vertoningen vinden plaats in culturele centra en met een rondreizende bioscoop, waardoor ook mensen in de wijdere omgeving rondom Tucumán worden bereikt.

 

Brazilië – Taturana Film Festival

september 2019

De eerste editie van het vijfdaagse Taturana Film Festival in São Paulo wordt ten tijde van de Internationale Dag van de Democratie in september 2019 gehouden. De filmvertoningen vinden plaats in vier verschillende buurten, waar commerciële bioscopen ontbreken. Er worden zo’n 3000 bezoekers verwacht. Zowel fictiefilms als documentaires over democratie worden vertoond, gevolgd door debatten. Het uiteindelijke doel is om jongeren, studenten en activisten te stimuleren om (politiek) actief en betrokken te raken. Na het festival wordt een film beschikbaar gesteld om vertoningen ter promotie van democratie en mensenrechten in andere delen van Brazilië te organiseren.

 

Colombia – My Movie is to be in Peace

juli – december 2020

Hoe kunnen verschillende groepen in Colombia vreedzaam samenleven, nu de burgeroorlog officieel voorbij is? Met deze vraag in het achterhoofd is de organisatie Cine Vagabundo begonnen aan het project “My Movie is to be in Peace”. Tussen juli en december 2020 zal Cine Vagabundo 22 films over vrede vertonen in twaalf steden in Colombia. In elke stad vinden de vertoningen plaats op tal van locaties, zoals gevangenissen, universiteiten, kerken, pleinen en parken. Bovendien worden films vertoond aan passagiers van lange-afstandsbussen, om zo discussies over vrede te stimuleren in het hele land. De organisatoren verwachten met deze evenementen 100.000 Colombianen te bereiken. Het belangrijkste doel van dit project is het tot stand brengen van verzoening en de acceptatie van verschillen tussen mensen.

 

Filipijnen – Imahe-Nasyon (the Nation in Images)

december 2019

Imahe-Nasyon (the Nation in Images) is een filmfestival dat plaatsvindt op meerdere eilanden, met in totaal 12 locaties waarin 10 films over Filipijnse kwesties te zien zullen zijn. Na elke film volgt een debat en discussie. In totaal worden er 6.000 bezoekers verwacht. Tijdens het festival vindt er ook een conferentie plaats om een nationale samenwerking van kleinschalige, alternatieve filmdistributeurs in de Filipijnen op te zetten. Dit project wordt georganiseerd door Cinema is Incomplete, een organisatie van culturele professionals en kunstenaars die mensen op de Filipijnen meer in contact wil brengen met maatschappelijk relevante films.

 

Gambia – Community cinema

januari – december 2020

Discussieplatforms zijn essentieel voor jonge democratieën als Gambia. In navolging van de filmvertoningen onder de naam Sofa Cinema, organiseert hetzelfde team in 2020 gelijksoortige community vertoningen in heel Gambia. Met vertoningen over migratie, klimaatverandering, genderongelijkheid en genitale verminking van vrouwen, wordt een bereik van meer dan 6.000 mensen verwacht.

 

India – Sama-Bhav

november 2019 – april 2020

Tussen november 2019 en april 2020 organiseert de Indiase non-profit organisatie Men Against Violence and Abuse dit rondreizende festival op scholen en universiteiten door heel India, in twaalf grote steden en vier middelgrote steden. Het belangrijkste doel van het project is om tenminste 4.500 Indiase jongeren bij het onderwerp ‘gender’ en daarbij horende mensenrechtenkwesties te betrekken en op deze manier te pleiten voor een gendergelijke en gezonde samenleving.  De vertoningen van zeventien films worden begeleid door gesprekken met filmmakers, protagonisten, activisten en experts. Bovendien worden er door de inzet van een mobiele ‘cinema truck’ ook vertoningen georganiseerd op het platteland.

 

Kazachstan – Qara Film Festival

augustus 2020

In Alma-Ata, oftewel Almaty, de voormalige hoofdstad van Kazachstan, zal in april 2020 een nieuw, vierdaags film festival worden gehouden. In een bioscoop in het centrum zullen acht a tien films vertoond worden over thema’s zoals mensenrechten, gendergelijkheid, milieurechten en vrijheid van expressie, gevolgd door debatten en Q&A’s. De organisatoren van dit Qara Film Festival zijn erop gericht zowel het Kazachs als het Russisch sprekende publiek samen te brengen en interactie tussen deze twee groepen te bevorderen. Een bijkomend doel is om de geëngageerde documentairecultuur in Kazachstan te stimuleren. Bij deze eerste editie worden er tenminste 1.200 bezoekers verwacht.

 

Malawi – Malawi Film Festival

september 2019

In september 2019 vindt de tweede editie van het Malawi Film Festival plaats in het zuidelijke deel van Malawi, waarbij films worden vertoond in 8 gemeenschappen. Malawi is een van de minst ontwikkelde landen ter wereld, waar de meeste mensen geen mogelijkheden hebben om films op een groot scherm te zien. De filmvertoningen en aansluitende debatten vinden plaats in scholen en kerken, en hebben betrekking tot vrouwenrechten en de uitdagingen rond klimaatverandering. Zo zetten de organisatoren kunst in als middel om discussies rond belangrijke sociale kwesties te stimuleren. Zo’n 10.000 bezoekers worden verwacht.

 

Moldavië – Chesnok – speciale tv-vertoningen

februari 2021

Chesnok, het eerste documentairefestival over mensenrechten in Transnistrië, zou in 2020 zijn vijfde editie beleven. Het festival wil de discussie over mensenrechten aanwakkeren met relevante films over urgente maatschappelijke kwesties. Daartoe reist Chesnok normaliter langs verschillende steden in Moldavië en Transnistrië. In 2020 kon het festival wegens covid-19 helaas niet doorgaan. Wél zijn er afspraken gemaakt om vijf festivalfilms op de nationale Moldavische televisiezender TV8 uit te zenden. De tv-uitzendingen vonden plaats in februari 2021. Zo konden deze documentaires over mensenrechten tóch beschikbaar worden gemaakt voor een groter publiek.

 

Myanmar – One Step Film Forum

oktober – december 2019

De eerste editie van het One Step Human Rights Film Festival vindt plaats op 11-13 oktober 2019 in Yangon, Myanmar. Aansluitend zal het festival in november en december langs vier andere steden in Myanmar reizen. De films belichten mensenrechten, rechtvaardigheid, vrede en eendracht, gemaakt door onafhankelijke filmmakers uit Myanmar en andere landen uit Zuid-Oost Azië. Gedurende het jaar zullen er ook vertoningen worden georganiseerd op universiteiten in het land. Het beoogde publiek bestaat uit mensenrechtenactivisten, filmliefhebbers en studenten. Het festival verwacht ongeveer 3.000 bezoekers te mogen verwelkomen.

 

Oekraïne – Sexuality Matters

augustus 2020

Bijna de helft van de Oekraïense burgers vindt dat de rechten van LGBTI-individuen ingeperkt zouden moeten worden. De LGBTI-gemeenschap heeft bovendien te maken met veel bedreigingen en aanvallen van radicale groeperingen. Door 25 films over seksualiteit, queerness en gender te presenteren, probeert het Kyiv International Short Film Festival (KISFF) een ruimte te creëren voor debat over deze onderwerpen. Behalve enkele fysieke vertoningen in ene bioscoop in Kiev, vond de 9e editie van KISFF vooral online plaats. Van 5 tot 9 augustus 2020 keken ongeveer 6000 mensen (ruim drie keer meer dan verwacht) naar films uit het Sexuality Matters programma.

 

Pakistan – Aks International Minorities Festival

oktober 2019

De vijfde editie van het Pakistaanse Aks International Minorities Festival wordt in oktober 2019 georganiseerd in Lahore, Islamabad en Karachi. Daarnaast vinden er vertoningen plaats in Faisalabad, Rawalpindi, Peshawar en Hyderabad. De focus ligt op het creëren van een veilig platform voor het organiseren van film- en kunstevenementen waar ruimte is voor dialoog voor minderheden en gemarginaliseerde gemeenschappen in Pakistan, zoals vrouwen, seksuele minderheden en niet-moslims. Het doel is om met 70 films (waarvan 50 korte films) een publiek van 3.000 bezoekers te bereiken.

Pakistan – Chalta Phirta Documentary Festival

augustus 2019 – augustus 2020

Het Chalta Phirta Documentary Festival vertoont 11 documentaires in 10 verschillende grote en kleine steden in Pakistan. De filmvertoningen vinden plaats van augustus 2019 tot augustus 2020, met een beoogd publiek van zo’n 2.800 bezoekers, waaronder studenten, filmmakers in spé en culturele professionals. De filmvertoningen zullen plaatsvinden in academische instituten en culturele, gemeenschappelijke ruimtes, gevolgd door discussies met lokale experts en mensenrechtenactivisten. Het festival is georganiseerd door de Documentary Association Pakistan (DAP), die documentairekunst in Pakistan promotet en het Interactive Resource Centre, een mediaorganisatie die streeft naar empowerment van gemarginaliseerde leden van de Pakistaanse samenleving.

 

Peru – AcceCine: Festival de Cine Accesible

november 2020

In Peru hebben meer dan twee miljoen mensen een visuele beperking en meer dan 800 duizend een gehoorbeperking, wat bij elkaar opgeteld neerkomt op bijna 10% van de totale bevolking. De tweede editie van het AcceCine festival beoogt deze mensen te betrekken bij culturele activiteiten in Peru. In november 2020 zal het AcceCine festival plaatsvinden in zowel de hoofdstad Lima als in zeven andere Peruaanse steden. In totaal zullen er 40 films worden vertoond in bioscopen, scholen en openluchtlocaties, gevolgd door discussies. De organisatoren hopen 10.000 bezoekers te mogen verwelkomen.

 

Peru – Las Tratan

april – juni 2020

Om mensenhandel zowel zichtbaar te maken als er actie tegen te ondernemen, slaan de Peruaanse filmfestivals Al Este Film Festival en Censurados Film Festival de handen ineen; in 2020 organiseren ze Las Tratan. Dit nieuwe project zal bestaan uit verschillende vertoningen van films die grotendeels afkomstig zijn uit Latijns-Amerika en Oost- en Centraal Europa. Van april tot juni zullen in totaal 30 films worden vertoond in Lima en in de regio’s die onderdeel uitmaken van de drie voornaamste mensenhandelsroutes in Peru. Alle vertoningen worden gevolgd door debatten met experts, activisten en kunstenaars. De vertoningen zullen niet alleen plaatsvinden in culturele centra, maar ook in de openlucht, in parken en op pleinen. De organisatie hoopt op deze manier 9.000 bezoekers te trekken.

 

Rusland – Side by Side Festival

voorjaar 2020

In het voorjaar van 2020 zal de volgende Moskouse editie van het Side by Side Festival plaatsvinden. Dit vierdaagse festival vertoont 24 LGBTI-gerelateerde films in galerieën, op kantoren van mensenrechten-organisaties en in bioscopen. Op deze manier probeert Side by Side tolerantie en empowerment van LGBTI-personen te stimuleren en discriminatie tegen te gaan. Vertoningen worden gevolgd door debatten en Q&A’s met activisten, regisseurs en acteurs. Het geschatte totale bezoekersaantal is ruim 2.000. Naast het filmfestival in Moskou organiseert Side by Side ook een festival in Sint Petersburg en regionale en online filmvertoningen.

 

Turkije – Pink Life QueerFest

januari 2020

In januari 2020 zal de negende editie plaatsvinden van het Pink Life QueerFest in Ankara en Istanbul. In maart en april zal het festival eveneens naar Denizli en Diyarbakir reizen. Het festival vertoont in totaal 57 LGBTI-films, waaronder documentaires, speelfilms en korte films. Vertoningen worden gevolgd door paneldiscussies en debatten, in een poging om de aandacht van het grotere publiek en de autoriteiten te vestigen op de rechten van LGBTI-personen. Naast de filmvertoningen worden er ook evenementen voor bijvoorbeeld de rechten van sekswerkers georganiseerd en zorgt een online LGBTI-filmplatform ervoor dat de films ook mensen in andere delen van Turkije kunnen bereiken.

 

Turkije – Sürdürülebilir Yasam Film Günleri

februari 2019

Sürdürülebilir Yasam Film Günleri (Sustainable Living Film Days) organiseert de eerste editie van een filmprogramma dat  langs 10 Turkse steden toert. Er worden 12 films vertoond die onderdeel waren van eerdere satellietedities van het festival. Het festival doet elke stad twee dagen aan, met filmvertoningen op universiteiten en culturele centra, gevolgd door gesprekken en panels, waarin wordt ingezet op in totaal 3.000 bezoekers. In elke stad zijn er (mensenrechten) ngo’s aanwezig om bewustzijn te creëren over mensenrechten en te werken aan een gemeenschappelijke basis voor samenwerking.

 

Turkije – Which Human Rights? Film Festival

december 2019

In december 2019 vindt de tiende editie van het Which Human Rights? Film Festival plaats in Istanbul, Turkije. Gedurende het vijfdaagse festival worden ongeveer 35 films vertoond in drie verschillende culturele locaties in verschillende wijken van Istanbul, zowel in het Europese als in het Aziatische deel van de stad. Dit jaar is het hoofdthema verdwijningen, maar gaat het ook over vrouwenrechten, vluchtelingen en gelijke rechten voor LGBTI-personen. Tijdens het festival zullen prominente Turkse mensenrechtenactivisten te gast zijn bij discussies, fora en humanitaire kwesties. Het festival beoogt 4.000 bezoekers aan te trekken.

 

Venezuela – Muestra de Cine de Derechos Humanos

november 2019

In Venezuela vindt in november 2019 een nieuw filmfestival over mensenrechten plaats. Filmvertoningen en debatten vinden met name plaats in Caracas. Het festival wordt georganiseerd door Gran Cine, een non-profitorganisatie gericht op de promotie en distributie van kwaliteitsfilm in Venezuela. Naast 22 filmvertoningen in bioscopen, worden er twee openluchtvertoningen gehouden op een openbaar plein. De films gaan in op mensenrechtenkwesties in niet democratische landen.

 

Zuid-Afrika – Sunbox Ambassador screenings

januari – mei 2020

Sunshine Cinema is een op zonne-energie aangedreven Zuid-Afrikaanse cinema-netwerk. Ze gebruiken relevante documentaires en speelfilms om dialoog aan te wakkeren, te onderwijzen en om te inspireren tot sociale veranderingen op het gebied van land, gendergelijkheid en betrokken burgerschap. Het Sunbox Ambassadorship Programme stelt jonge ondernemers uit gemeenschappen waar middelen schaars zijn in staat om met behulp van een mobiele mini-cinema kit (Sunbox) filmvertoningen te organiseren voor hun en omliggende gemeenschappen. De ‘Sunbox-ambassadeurs’ streven ernaar om in de eerste zes maanden van 2.200 mensen uit hun gemeenschappen te bereiken.

 

 

Selectiecommissie

In 2019 bestond selectiecommissie van het Movies that Matter Grant Programme uit:

  • Jannie Langbroek (documentaire film consultant)
  • Sophie Leferink (senior adviseur Freedom of Expression bij Hivos)
  • Raúl Nino Zambrano (senior programmeur IDFA)
  • Leon Willems (directeur Free Press Unlimited)
  • Dirk van der Straaten (artistiek directeur Movies that Matter tot juli 2019)
  • Margje de Koning (artistiek directeur Movies that Matter sinds september 2019)