Ondersteunde projecten 2023

Om de vertoning van mensenrechtenfilms wereldwijd te bevorderen, biedt Movies that Matter subsidies aan mensenrechtenfilmevenementen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Oost-Europa, vooral in landen met beperkte middelen en waar de persvrijheid in het geding is. Deze evenementen kunnen verschillende vormen aannemen, zoals mensenrechtenfilmfestivals, LGBTI-filmfestivals en mobiele filmprojecten.

Lees meer over de eerste ondersteunde projecten van 2023 via het uitklapmenu hieronder. De tweede aanvraagronde voor 2023 is open tot en met zondag 3 september.

Selectiecommissie

De selectiecommissie van het Movies that Matter Support programma bestaat uit vijf mensen met verschillende achtergronden en expertises. Voor 2023 bestaat de selectiecommissie uit:

 • Chris Belloni, directeur International Queer & Migrant Film Festival & Foundation Art. 1
 • Mira Chowdhury, programmaleider Latijns-Amerika bij Free Press Unlimited
 • Will Janssen, Director Business Development bij Hivos
 • Margje de Koning, artistiek directeur van Movies that Matter
 • Lorna Tee, pan-Aziatisch filmproducent/ filmfestivalprogrammeur

Ondersteunde projecten 2023

 • Burundi - IMPAKT FILM FESTIVAL (IFF)
  15 – 22 september 2023 

  Het IMPAKT FILM FESTIVAL (IFF) is een nieuw initiatief in Burundi dat tot doel heeft het bewustzijn over mensenrechten te bevorderen en een platform te creëren voor dialoog en discussie via het medium film. Het festival toont een selectie van meeslepende films, waaronder speelfilms, documentaires en korte films, die licht werpen op mensenrechtenkwesties waar Burundezen en de bredere Oost-Afrikaanse regio mee te maken hebben. De films worden vertoond in het Kirundi en het Frans, en naast filmvertoningen organiseert het festival ook masterclasses, paneldiscussies en workshops. Het festival zal naar schatting 5.000 bezoekers trekken.

 • Filippijnen - Kultura Film Festival: Human Rights as Foundation of Peace and the Future
  26 – 30 oktober 2023

  De tweede editie van het Kultura Film Festival, georganiseerd door de North Luzon Cinema Guild, Inc., vindt plaats op 3 locaties in de Filippijnen: Cagayan, Ifugao en Pangasinan. Het festival wordt gehouden in oktober 2023, in samenwerking met lokale overheden. Filmvertoningen en Q&As worden fysiek georganiseerd op scholen en universiteiten in Cagayan en Pangasinan. Daarnaast zullen films ook online beschikbaar zijn met talkback-sessies en paneldiscussies. Het thema van deze tweede editie is ‘Mensenrechten als fundament van vrede en toekomst’. Het festival zal naar schatting 20.000 bezoekers trekken.

 • Kenia - Under Our Skin International Film Festival on Human Rights
  9 oktober – 14 november 2023 

  De derde editie van het Under Our Skin International Film Festival over mensenrechten in Nairobi (stedelijke gebieden en informele nederzettingen) en mogelijk een landelijk gebied (Samburu of andere). Het festival richt zich op democratie, verkiezingen en bestuur in informele nederzettingen. Bijna alle vertoningen worden gevolgd door een discussie met gasten over bestuur. De vertoningen vinden plaats in lokale videozalen in de informele nederzettingen en in de stedelijke gebieden in culturele instellingen en bioscopen. Het festival zal naar schatting 2000 bezoekers trekken.

 • Marokko - Triq Cinima & Koura (De Weg van Film & Voetbal)
  november 2023 in Souss-Massa Region, maart 2024 in TangierTetuan-Al Hoceima 

  Twee reizende series van elk tien filmvertoningen in geïsoleerde plattelands- en peri-urbane gebieden in Souss-Massa en de nieuwe regio Tanger-Tetuan-Al-Hoceima. Het reizende festival is onderdeel van FIDADOC en documentaires die voor het festival zijn geselecteerd worden vertoond, gevolgd door een debat en discussie met de regisseur en/of een hoofdrolspeler uit de film of lokale activisten die betrokken zijn bij de onderwerpen die in de film aan bod komen. In combinatie met de populairste activiteit, de voetbalwedstrijd, zullen de films voornamelijk over vrouwensport gaan. De reizende serie zal naar schatting 4.000 bezoekers trekken.

 • Nigeria - Rock International Film Festival
  2 – 5 november 2023 

  De tweede editie van het Rock International Film Festival (RIFF), georganiseerd door The Jos Film Initiative, vindt plaats in Jos, Nigeria van 2 tot 5 november 2023. Het festival ontvangt zowel lokale als internationale deelnemers en er worden korte films, speelfilms en documentaires vertoond. Het vierdaagse festival richt zich speciaal op vrouwen, studenten en jonge filmmakers die in hun films aandacht besteden aan sociale kwesties en mensenrechten. Het festival zal naar schatting 3500 bezoekers trekken.

 • Oekraïne - Sexuality Matters
  13 – 17 september 2023 

  Sexuality Matters is het mensenrechtenprogramma als onderdeel van het Kyiv International Short Film Festival. Het programma bestaat uit projecten als: Out & Proud, (Trans) Love is the Answer, FEM* RIOT, Let’s (Not) Talk About Sex en Spotlight: Teddy Award. Elk programma wordt twee keer vertoond in Kyiv op een offline locatie. Daarnaast zullen de programma’s online toegankelijk zijn op het Tytr online cinema platform, exclusief binnen Oekraïne. Er worden vooraf opgenomen Q&A-sessies voorbereid met de filmcrews van elk programma die online beschikbaar zijn. Het festival zal naar schatting 5.300 bezoekers trekken.

 • Somaliland - Fankeenna Film Fest (FFF)
  augustus 2023 – januari 2024 

  De eerste editie van dit nieuwe festival in Hargeisa, Somaliland, georganiseerd door FANKEENNA. Het festival bestaat uit vertoningen in weekenden, waarbij elk weekend een ander thema heeft met een short, fictie en documentaire gevolgd door debatten en workshops over het onderwerp. De doelgroep bestaat voornamelijk uit jongeren. Het algemene doel is om de dialoog aan te moedigen, het bewustzijn te vergroten en jongeren te inspireren om zich in te zetten voor belanghebbenden. Het festival zal naar schatting 1.800 bezoekers trekken.

 • Tanzania - Sauti Zetu Film Festival
  13 – 15 oktober 2023 

  Het Sauti Zetu (Onze Stemmen) Film Festival is een driedaags filmfestival dat plaatsvindt in Dar Es Salaam en filmvertoningen organiseert van aan mensenrechten gerelateerde films om sociale verandering te bevorderen. Het festival, georganiseerd door Media for Development and Advocacy (MEDEA), richt zich op onderwerpen als vrijheid van meningsuiting, jongerenparticipatie in beleidsvorming en gelijke toegang tot onderwijs. Naast de filmvertoningen worden er vijf debatten georganiseerd over de onderwerpen die in de films aan bod komen.

 • Venezuela - Miradas Diversas
  23 – 26 november 2023 

  De vijfde editie van het mensenrechtenfilmfestival in Venezuela, georganiseerd door Asociacion Nacional de Salas de Arte Circuito Gran Cine, vindt plaats in de hoofdstad en elf andere steden. De vertoningen vinden plaats in filmtheaters, openbare pleinen en ruimtes en, via een mobiele cinema, in twintig gemeenschappen. Tegelijkertijd worden in elke stad lezingen, workshops en conferenties over mensenrechten gehouden. Het festival zal naar schatting 3.000 bezoekers trekken.

 • Zuid-Soedan - Gatakhor Human Rights Film Festival (GAHRFF)
  augustus – september 2023 

  De eerste editie van dit mensenrechtenfilmfestival in Zuid-Sudan, georganiseerd door AMALNA South Sudan (AMSS). Gedurende vier dagen in augustus vinden er vertoningen plaats in scholen, gemeenschappen en culturele centra. In de scholen en de gemeenschap wordt de vertoning gevolgd door discussies, in de culturele centra wordt de vertoning gevolgd door paneldiscussies over de bescherming van kinderen, straffeloosheid van daders en de betrokkenheid van kinderen bij het begrijpen van hun rechten. Het festival betrekt lokale artiesten, muzikanten en komieken uit heel Zuid-Soedan om op te treden tijdens het evenement. Verder worden de mensenrechtencommissie, de ministeries van Jeugd en Cultureel Erfgoed, Gender en Maatschappelijk Welzijn en maatschappelijke organisaties die direct werkzaam zijn in de mensenrechtensector uitgenodigd om deel te nemen aan het evenement. Het festival zal naar schatting 1.500 bezoekers trekken.