Nieuws

Bezuinigingen kabinet zorgwekkend voor Movies that Matter

De aangekondigde maatregelen van het kabinet voor kunst en cultuur zullen de sector hard raken. Deze sector, die na de pandemie nog steeds aan het herstellen is, krijgt opnieuw te maken met bezuinigingen. Laurens Korteweg, zakelijk directeur van Movies that Matter, legt uit hoe deze maatregelen onze organisatie beïnvloeden. door Laurens Korteweg 20 september, 2024

Na de forse bezuinigingen in 2011 van Halbe Zijlstra en de pandemie staat de culturele sector opnieuw voor een uitdaging. Uit een recente data-analyse blijkt dat het nieuwe cultuurbeleid leidt tot een kaalslag en een domino-effect van negatieve gevolgen. Er wordt gesteld dat het kabinet een rekenfout maakt en de btw-verhoging de sector meer kost dan het oplevert. Ze houdt geen rekening met de prijselasticiteit, waarbij hogere kosten voor personeel, materiaal en energie leiden tot duurdere entreetickets. De verwachte daling in publieksinkomsten wordt onderschat: dat is niet 5-6%, maar eerder 9-12%.

De timing van deze maatregelen is ongelukkig. Veel culturele instellingen kampen nog steeds met de gevolgen van de pandemie: met name de gestegen kosten en het publiek dat haar weg moest terugvinden naar de zalen. Bovendien lijkt de suggestie dat de sector zelf meer inkomsten moet genereren niet realistisch. Veel organisaties proberen al jaren hun eigen inkomsten te maximaliseren, juist omdat het beschikbare budget voor cultuur de laatste jaren al kleiner werd.

Impact op Movies that Matter

Bij Movies that Matter proberen wij ook onze eigen inkomsten te vergroten, wat in principe een win-win is: meer inkomsten en meer impact. Maar ook wij worden geconfronteerd met sterk gestegen kosten die we moeten doorberekenen aan onze bezoekers omdat we deze stijgende lasten simpelweg zelf niet kunnen dragen. Dit staat haaks op ons doel om een laagdrempelig platform voor mensenrechtenfilms te zijn. Ook de btw-verhoging zullen we moeten doorberekenen, wat resulteert in een prijsstijging van 11%, ongeveer €1,50 per ticket. In een tijd waarin de koopkracht al onder druk staat heeft dit zeer negatieve gevolgen voor onze toegankelijkheid.

Deze maatregelen lijken zonder grondige analyse te zijn genomen. Dit raakt niet alleen ons festival, maar ook onze andere werkzaamheden, zowel nationaal als internationaal.

Breder probleem voor de sector

Naast de btw-verhoging maken we ons ook zorgen over de verhoging van de kansspelbelasting, de verlaging van gemeentelijke en rijkssubsidies, en de aanpassing van de giftenaftrek. Deze maatregelen lijken zonder grondige analyse te zijn genomen. Dit raakt niet alleen ons festival, maar ook onze andere werkzaamheden, zowel nationaal als internationaal. Denk bijvoorbeeld aan onze steun aan mensenrechtenfilmfestivals in landen waar mensenrechten onder druk staan, en ons educatieprogramma voor honderden duizenden leerlingen in het voortgezet onderwijs en mbo.

Oproep tot uitstel

Wij steunen de dringende oproep van het consortium van cultuurorganisaties om de btw-verhoging uit te stellen en eerst gedegen onderzoek te doen naar de gevolgen voor de sector. We vragen minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om de regie te nemen en met oplossingen te komen die de sector beschermen.

Hoe jij kunt helpen

Wie Movies that Matter een warm hart toedraagt en ons festival toegankelijk wil houden voor iedereen, ongeacht de grootte van hun portemonnee, kan ons steunen door te doneren. Elke bijdrage is welkom, eenmalig of structureel. Kijk hier voor de mogelijkheden.

Ja, ik wil jullie steunen!