Wat het publiek misschien niet weet, is dat er naast het programmateam van Movies that Matter ook een externe viewingscommissie is: een toegewijde groep filmexperts met jarenlange ervaring. De viewingscommissie bekijkt en evalueert, in nauwe samenwerking met het programmeringsteam, al jaren de vele filminzendingen. September t/m december is de drukste periode voor het programmateam en de viewingcommissie vanwege de honderden filminzendingen die een goede evaluatie nodig hebben. Daarom willen we de kijkers graag kennis laten maken met deze groep professionals en ze in het zonnetje zetten.
Amelia is een bekroonde filmmaker met meer dan 20 jaar ervaring in het creëren van impactvolle content voor wereldwijde medianetwerken en NGO's. Meest recentelijk was ze Executive Director of Development voor ABC/Disney in New York, waar ze het bedrijf vertegenwoordigde op grote evenementen zoals Tribeca, Sundance, DOC NYC en TIFF. Amelia is lid van de Academy of Television Arts & Sciences en een trots bestuurslid van FilmAid Kenia. Ze heeft ook in selectiecommissies gezeten voor Hot Docs, The Television Academy en de International Documentary Association. Ze is de CEO en oprichter van Tell2C Productions, een wereldwijd collectief van onderscheiden vrouwelijke filmmakers voor verandering, en gelooft echt in de kracht van onze verhalen om ons allen te inspireren, te betrekken en te verbinden.
Berke Göl is freelance filmrecensent, redacteur en filmprogrammeur in Berlijn. Hij werd in 1980 in Istanbul geboren, studeerde psychologie aan de Bogazici Universiteit en behaalde een master in Culturele Studies aan de Istanbul Bilgi Universiteit. Hij begon te werken voor Turkije's toonaangevende onafhankelijke filmtijdschrift Altyazı in 2003, waar hij hoofdredacteur was van 2015 tot 2022. Hij is lid van FIPRESCI en de Turkse Vereniging van Filmrecensenten (SIYAD). Hij was redacteur van en heeft bijgedragen aan talloze boeken, voornamelijk over cinema in Turkije. Hij was jurylid voor FIPRESCI op talloze filmfestivals. Sinds 2022 maakt hij deel uit van het selectiecomité voor de Panorama-sectie van de Berlinale.
Daniel werkte jarenlang op de audiovisuele afdeling van Amnesty International, voornamelijk als archivaris en redacteur. Hij deed vaak klusjes voor Movies that Matter en na zijn tijd bij Amnesty werd hij gevraagd voor de viewingscommissie. Momenteel werkt Daniel bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht en is hij een van de programmeurs van een kleine filmhuis in de buurt van Utrecht.
Federico Cadalanu is filmprogrammeur en recensent. Hij is momenteel coördinator programmering bij MIA, de belangrijkste audiovisuele beurs van Italië. Vanaf november promoveert hij aan de Universiteit van Bologna op de sociale impact van audiovisuele media op het publiek. Hij heeft geschreven voor de Italiaanse tak van The Hollywood Reporter en andere publicaties. In Nederland studeerde hij Preservation & Presentation of the Moving Image aan de Universiteit van Amsterdam en sinds 2021 kijkt hij naar "movies that matter".
Jochem Kleinjan heeft een BA Filosofie van de Universiteit van Amsterdam, een BA Film- en Literatuurwetenschap van de Universiteit Leiden en is onlangs cum laude afgestudeerd aan de MA Film and Photographic Studies in Leiden. Zijn scriptie onderzocht filmische manieren om precaire levens te portretteren in de Aziatische cinema, getiteld “Portraying and Producing Precarity: Cinematic Precarious Ordering, Distancing and Intimacy of Precarious Asian Lives”. Jochem is sinds 2021 verbonden aan Movies that Matter, eerst als stagiair, later als lid van de viewing committee. Zijn filminteresses omvatten: precariteit, arbeid, migranten, (hedendaags) kolonialisme en wereldcinema (in het bijzonder Oost- en Zuidoost-Aziatische cinema).
Joris van den Einden (2000) is een Nederlandse fotograaf, filmmaker en onderzoeker, werkzaam in Den Haag. Zijn onderzoek richt zich op een intuïtieve, maar reflectieve en kritische praktijk van het zichtbaar maken; wat betekent het eigenlijk om een beeld 'vast te leggen'? Wat onthult een foto of film, en wat verbergt het? Sinds 2022 schrijft en fotografeert hij voor het kunsttijdschrift Metropolis M. Andere opdrachtgevers zijn onder andere RADIUS Center for Art & Ecology, No Man's Art Gallery, ARIAS en het Nederlandse Ministerie van Justitie. In zijn vrije tijd is hij graag buiten en lacht hij graag.
Katarína heeft vijf jaar ervaring als lid van het viewingscommissie voor de Activist Film Competition bij Movies that Matter. Daarnaast is ze drie jaar lang filmprogrammeur geweest bij het One World International Documentary Film Festival in Slowakije. In deze functie selecteert ze zorgvuldig films, niet alleen voor een algemeen publiek, maar ook afgestemd op specifieke groepen, zoals doven en slechthorenden, blinden en slechtzienden, jonge ouders en kinderen, ouderen en mensen zonder thuis, zodat iedereen gelijke toegang heeft tot een kwalitatief goede filmkijkervaring. Katarína is gepassioneerd door het initiëren van discussies over mensenrechten-gerelateerde thema's en is actief betrokken bij het presenteren van films en het leiden van discussies na vertoning op internationale filmfestivals.
Lidija Zelovic is geboren in 1970 in Joegoslavië, heeft een BA in Joegoslavische literatuur en Servo-Kroatische taal aan de Universiteit van Sarajevo en een MA voor Film- en Televisiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Sindsdien werkt ze als onafhankelijk filmmaker, meestal voor Nederlandse, maar ook voor Britse, Duitse en andere internationale media. Lidija heeft als extern deskundige een rol gespeeld in talrijke filmkeuringscommissies.
Marguerite is een filmmaker, geboren en getogen in Caïro, Egypte. Marguerite werkt op verschillende gebieden van de filmindustrie, van productie tot wetenschap. Marguerite werkt als assistent-regisseur, redacteur, programmeur en selectiecommissielid voor korte films. In 2022 voltooide ze haar MA in Montage aan FAMU, waar ze zich specialiseerde in het monteren van animatie en documentaires en het maken van experimentele films. FAMU is waar ze momenteel werkt als docent gespecialiseerd in korte films, filmgrammatica, geesteswetenschappen en montage.
Mohammad is een journalist gespecialiseerd in cinema en westerse media. Mohammad is geboren in Irak en woont al een aantal jaar in Nederland. Hij werkte voor verschillende kranten en online platforms in het Midden-Oosten en heeft de afgelopen 12 jaar bijgedragen aan Al Jazeera Documentary. De laatste jaren is hij zich meer gaan richten op het ontwikkelen van videocontent en regisseert hij zowel korte films als lange documentaires. Mohammad is lid van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten.
Sevara Pan zit in de Activistencommissie van Movies that Matter. Ze is freelance filmrecensent en journalist en werkt in de documentaire wereld met speciale aandacht voor mensenrechten, sociale rechtvaardigheid en activisme. Ze schrijft voor vakbladen als het Documentary Magazine van de International Documentary Association, Modern Times Review en Cineuropa. Ze is programma-adviseur bij IDFA. In 2023 was ze jurylid voor het door de EU opgezette project Support to EU Film Festivals, uitgevoerd door Cineuropa, Institut Français en Goethe-Institut.
Vess Chua is een filmprogrammeur en producent uit Singapore. Momenteel is ze programmaleider bij het Singapore International Film Festival, waar ze programma's maakt voor de Southeast Asian Short Film Competition en de Singapore Panorama sectie. Ze is ook de festivalmanager van het Singapore Youth Film Festival. Ze zit ook in de viewingscommissie van Movies that Matter voor de thema's Take on Future en Take on Love. Haar onderzoek richt zich op de gevolgen van historische nalatenschappen en collectieve angsten voor de her-oriëntatie van het zelf en de identiteit. Eerder werkte ze mee aan het Perspectives Film Festival, eerst als programmeur in 2018, daarna als festivaldirecteur in 2019.
Wambui Gathee is een Keniaanse regisseur, producent, filmcurator en freelance fotograaf. Ze is screeningsmanager en filmcurator bij Docubox en cureert veelbekroonde documentaires en korte fictiefilms voor evenementen als Shorts, Shorts & Shots. Haar korte film Love Zawadi leverde haar meerdere prijzen op, terwijl ze de internationaal erkende film Blurred produceerde. Wambui is alumni van verschillende filmlabs en academies en heeft gediend als jurylid voor filmcompetities. Ze is gepassioneerd door het vertellen van visuele verhalen en blijft haar vaardigheden aanscherpen in het cureren, programmeren en produceren van indrukwekkende films.