Educatiefestival

Wil jij het in de les hebben over discriminatie, identiteit, conflict of een ander maatschappelijk thema? Tijdens het Movies that Matter Festival presenteren we elk jaar in maart voor leerlingen en studenten toegankelijke films over maatschappelijke thema’s. Samen met een moderator en gastspreker(s) gaan we tijdens het interactieve programma dieper in op de onderwerpen uit de film.

Van indrukwekkende films tot openhartige verhalen, we zijn trots dat we wederom duizenden leerlingen en studenten hebben mogen ontvangen op het festival op 13 en 14 maart in Amsterdam en van 25 t/m 28 maart 2024 in Den Haag. Onze films en verdiepingsprogramma’s werden gemiddeld met een 8 beoordeeld, nog nooit was dit zo hoog!

Naast films hebben we dit jaar ook workshops aangeboden in samenwerking met Amnesty International Nederland en zelfs film en theater gecombineerd met Het Nationale Theater. We hadden daarnaast voor het eerst een Educatie Award uitreiking dit jaar. De jury, studenten en leerlingen hebben The Mind Game verkozen tot beste educatiefilm van dit jaar.

Het programma voor het Movies that Matter Educatiefestival 2025 wordt later dit jaar bekendgemaakt.

Heb je het festival gemist?

Niet getreurd, want onze educatievertoningen met verdiepingsprogramma zijn het hele schooljaar rond te boeken, door heel Nederland. Het huidige aanbod is hier te vinden. Het filmaanbod voor het nieuwe schooljaar zal vanaf eind mei te vinden zijn op onze website.

Wil als docent een keer een vertoning bijwonen, om te kijken of dit past bij jouw school of klas? Mail ons gerust op educatie@moviesthatmatter.nl.

Hopelijk tot snel in de bioscoop!

Meer informatie

 • Filmprogramma 2024
  • Emergency
   Thema’s: etnisch profileren, identiteit en vriendschap
   Geschikt voor: mbo
  • The Mind Game
   Thema’s: migratie en vluchtelingen, oorlog en gewapend conflict
   Geschikt voor: vo bovenbouw en mbo
  • White Berry i.s.m. IFFR
   Thema’s: identiteit, familie en discriminatie
   Geschikt vanaf: vo en praktijkonderwijs leerjaar 3 en mbo
  • Before I Change My Mind
   Thema’s: identiteit, LGBTQ+
   Geschikt voor: vo leerjaar 1&2
  • Girl Gang
   Thema’s: familie, identiteit, media en digitale cultuur
   Geschikt vanaf: vo leerjaar 1
  • Kleinkinderen van de Oost
   Thema’s: familie, identiteit, oorlog en gewapend conflict, racisme en/of discriminatie
   Geschikt voor: mbo
 • Specials 2024
  • Amnesty workshop + It’s Nice In Here
   Met Amnesty International Nederland organiseren we in Den Haag een special rondom het thema etnisch profileren voor mbo-studenten van de opleiding Orde & Veiligheid. Het programma bevat de workshop Profiel X en de korte film It’s Nice In Here.
  • Beeld & Geluid workshop #InfluenceME + Girl Gang | woensdag 27 maart
   Combineer een vertoning van Girl Gang met de workshop van Beeld & Geluid, waar leerlingen inzicht krijgen in de verleidingstechnieken van influencers en leren welke maatschappelijke impact influencers kunnen hebben.
  • HNT x MtM: Buy Now, Pay Later | dinsdag 26 maart
   Met Het Nationale Theater presenteren we een speciale voorstelling in Theater Dakota voor mbo-studenten. Studenten zien ze een scène uit het theaterstuk Arm met een dure smaak, bekijken de docuserie Buy Now, Pay Later, en gaan vervolgens in gesprek over verborgen armoede, schulden en het gevaar van online betaalmogelijkheden.
  • Shorts-special voor ISK- en praktijkonderwijs
   Een programma speciaal voor Internationale Schakelklassen en het praktijkonderwijs. Leerlingen kijken de twee inspirerende korte films, doen mee met een interactieve quiz en zien een spectaculaire act.