Watani My Homeland (korte versie)

2017, 51 minuten

Ontroerende documentaire waarin we door de ogen van kinderen zien hoe het is om in oorlog te leven, te moeten vluchten en in een nieuw land een bestaan te moeten opbouwen. Schrijnend door het verwoestende effect van oorlog en geweld, maar ontwapenend en hoopgevend door de veerkrachtigheid van de kinderen.

Ondanks de oorlog in Syrië besluit een vader in Aleppo om niet te vluchten, maar met zijn vrouw en vier jonge kinderen in hun thuisland te blijven en te vechten voor een beter bestaan. Voor de kinderen is de oorlog de norm: ze helpen hun vader om zelfgemaakte bommen in elkaar te zetten en spelen zelfs ‘oorlogje’. Alles verandert wanneer papa op een dag wordt meegenomen door IS en moeder besluit dat het tijd is om te vertrekken. De kinderen vluchten samen met hun moeder via Istanboel naar Duitsland, waar ze uiteindelijk terechtkomen in het plaatsje Goslar.
De kinderen passen zich gauw aan en lijken het naar hun zin te hebben in hun nieuwe woonplaats, maar moeder heeft het er zwaar mee. Ze mist haar man en kan maar moeilijk wennen aan de nieuwe cultuur. Ondertussen wacht het gezin met smart op nieuws over hun vader, maar het verlossende woord blijft steeds uit.

Filmmaker Marcel Mettelsiefens filmde het gezin drie jaar lang.

 

Vanaf april 2021 is het mogelijk een online educatievertoning inclusief verdiepingsprogramma te boeken van deze film. Meer informatie vind je hier

 

Credits

Thema's
Migratie en vluchtelingen, Oorlog en gewapend conflict
Geschikt voor
havo/vwo - bovenbouw
hbo/wo
mbo - niveau 1 & 2
mbo - niveau 3 & 4
vmbo t - leerjaar 3 & 4
Regisseur
Marcel Mettelsiefen
Productieland
Verenigd Koninkrijk, Duitsland
Soort
Documentaire
Duur
51 minuten
Jaartal
2017
Kijkwijzer
6 geweld