Watani My Homeland (korte versie)

2017 – 51 minuten.

 

Landelijke vertoningen
Watani my Homeland is nu ook bij jou in de buurt te boeken als educatieprogramma. Reserveren kan via dit formulier. Lees meer over onze GRATIS kennismakingsactie. Wil je graag meer weten of wil je advies op maat? Neem contact met ons op via 020-2807612 of mail met educatie@moviesthatmatter.nl.

De film
Ontroerende documentaire waarin we door de ogen van kinderen zien hoe het is om in oorlog te leven, te moeten vluchten en in een nieuw land een bestaan te moeten opbouwen. Schrijnend door het verwoestende effect van oorlog en geweld, maar ontwapenend en hoopgevend door de veerkrachtigheid van de kinderen.

Ondanks de oorlog in Syrië besluit een vader in Aleppo om niet te vluchten, maar met zijn vrouw en vier jonge kinderen in hun thuisland te blijven en te vechten voor een beter bestaan. Voor de kinderen is de oorlog de norm: ze helpen hun vader om zelfgemaakte bommen in elkaar te zetten en spelen zelfs ‘oorlogje’. Alles verandert wanneer papa op een dag wordt meegenomen door IS en moeder besluit dat het tijd is om te vertrekken. De kinderen vluchten samen met hun moeder via Istanboel naar Duitsland, waar ze uiteindelijk terechtkomen in het plaatsje Goslar.
De kinderen passen zich gauw aan en lijken het naar hun zin te hebben in hun nieuwe woonplaats, maar moeder heeft het er zwaar mee. Ze mist haar man en kan maar moeilijk wennen aan de nieuwe cultuur. Ondertussen wacht het gezin met smart op nieuws over hun vader, maar het verlossende woord blijft steeds uit.

Filmmaker Marcel Mettelsiefens filmde het gezin drie jaar lang.

De verdieping
In het interactieve verdiepingsprogramma worden de keuzes van dit gezin aan de hand van stellingen ter discussie gesteld, mensenrechten besproken en leren studenten de regels die er gelden in oorlogstijd.

 

Credits

Ondertiteling
EN
Thema's
Migratie en vluchtelingen, Oorlog en gewapend conflict
Kijkwijzer
6
Geschikt voor
havo/vwo bovenbouw
hbo/wo
mbo - niveau 1 & 2
mbo - niveau 3 & 4
vmbo t - leerjaar 3 & 4
Regisseur
Marcel Mettelsiefen
Land
Duitsland, Verenigd Koninkrijk
Soort
Documentaire
Duur
51 minuten
Jaartal
2017