mei

Drawing a Line

Sama Pana

Portret van de jonge Indiase cartoonist Rachita Taneja, die vervolging en censuur tegengaat met humor en eerlijkheid. Te midden van toenemende onderdrukking van vrijheid van meningsuiting, neemt ze het op tegen de, Hindoenationalistische ideologie van de Modi-regering. Deels geanimeerd door Rachita in haar minimale, bedrieglijk eenvoudige stijl. 

‘Je moet een kopie van het script naar mijn advocaat sturen,’ zegt Rachita Taneja tegen de filmmaker aan het begin van Drawing a Line. De reden: Rachita heeft juridische problemen vanwege cartoons over het Hooggerechtshof. Het leidde tot een beschuldiging van ‘minachting van de rechtbank’, waarvoor ze mogelijk naar de gevangenis moet. Haar advocaat adviseert haar dringend de cartoons niet in de film te tonen of hun inhoud te bespreken. ‘Het zijn gewoon potloodfiguurtjes,’ zegt ze verbouwereerd. ‘Waarom praat de hoogste rechtbank in de grootste democratie ter wereld over mijn potloodfiguurtjes? 

Rachita’s Sanitary Panels is een populaire cartoonserie die bekendstaat om zijn scherpe sociaal-politieke commentaar. De serie heeft veel fans onder jonge, liberale Indiërs. Terwijl ze wacht op de uitkomst van de rechtszaak, zoekt Rachita begeleiding en steun bij gelijkgestemde individuen die bezig zijn hun stemmen te laten horen. De film verkent Rachita’s innerlijke wereld en haar creatieve proces, en schetst tegelijk een dystopisch verhaal waarin de vrijheid van meningsuiting snel afbrokkelt.

Credits

Regie
Sama Pana
Soort
Documentaire
Productieland
India
Jaar
2023
Duur
73 minuten
Gesproken taal
Engels
Ondertiteling
EN / NL
*Theaters met ondertiteling en verdiepingsprogramma in het Engels.

Theaters, data en tijden

Alkmaar
di 14 mei om 19:00 in Filmhuis Alkmaar
Amersfoort
ma 13 mei in De Lieve Vrouw
Amsterdam
zo 19 mei in Kriterion*
Amsterdam
di 28 mei in Rialto VU*
Apeldoorn
di 28 mei in Gigant
Arnhem
wo 22 mei in Focus Filmtheater
Breda
zo 26 mei om 16:00 in Filmhuis Breda
Delft
do 16 mei om 19:30 in Filmhuis Lumen*
Den Haag
in Filmhuis Den Haag*
Deventer
in MIMIK
Gouda
di 28 mei in Filmhuis Gouda
Groningen
di 14 mei in VERA Zienema*
Hilversum
di 14 mei om 19:00 in Filmtheater Hilversum
Leiden
ma 13 mei om 19:00 in Kijkhuis*
Middelburg
ma 6 mei in Cinema Middelburg*
Schiedam
di 21 mei in Wenneker Cinema
Utrecht
ma 13 mei om 19:00 in Louis Hartlooper Complex*
Wageningen
di 21 mei in Movie W*