De filmroute van De Kiesmannen

Omdat ons programma zoveel mooie films te bieden heeft, snappen wij dat het jou als bezoeker soms wat kan duizelen. Om je een handje te helpen, hebben wij aan een aantal bekende smaakmakers gevraagd naar welke films zij benieuwd zijn dit festival. Vandaag de beurt aan Jochem Jordaan en Dylan Ahern van De Kiesmannen.

De Kiesmannen is een creatief bureau voor maatschappelijke impact, in 2017 opgericht door Jochem (29) en Dylan (30). Ze maken meeslepende theatershows, campagnes en lesprogramma’s om jonge mensen te betrekken bij de politiek. Rond verkiezingen lanceren ze grote producties om jongeren naar de stembus te trekken. Eerder stonden ze in een uitverkocht Paradiso, Tivoli en Stadsschouwburg Groningen. Dit jaar zijn ze rond de Europese Verkiezingen te vinden met hun Grote Europashow in vele theaters en poppodia. Wij vroegen hen naar de vier films waar hij het meest naar uitkijkt op het MtMF24:

”Wat ons betreft zijn dit allemaal films waarin de moedige mens centraal staat. Mensen die voorbij de gebaande paden durven bewegen, vaak tegen de stroom in, met gevaar op verlies van status, familie of zelfs hun eigen leven.

We hebben gekozen voor films die laten zien dat overal op de wereld de strijd voor democratie en vrijheid onverminderd doorgaat. Zeker in een jaar waarin de halve wereld naar de stembus gaat (o.a. India, Rusland, VS, EU), lijkt dit een positief gegeven. Niets is minder waar: democratie en mensenrechten staan overal onder druk, juist ook op plekken waar men gaat stemmen.

De films laten dan ook zien dat democratie verder gaat dan verkiezingen. Iets wat we in het ‘goed geregelde’ Nederland wel eens lijken te vergeten. Een gezonde democratie betekent ook, kunnen demonstreren, een media die vrij mag schrijven, vrouwen die hetzelfde salaris verdienen als mannen, enzovoorts. Laten we inspiratie en moed halen uit deze films.”

De Wereld van Carlijn

Ariane Greep, 2023

Lonely Oaks

Fabiana Fragale, Kilian Kuhlendahl, Jens Mühlhoff, 2023

Shorts: Wind of Resistance

Diverse regisseurs, 2024

Photophobia

Ivan Ostrochovský en Pavol Pekarčík, 2023