Ravish Kumar

Stem voor integere media 

Ravish Kumar is een van de grootste onafhankelijke journalisten van India. Voor televisiezender NDTV sprak hij zich onvermoeibaar uit tegen de nationalistische haat die het land en de Indiase media overspoelt. In december 2022 nam hij ontslag bij NDTV, nadat een tycoon met banden met de regeringspartij een groot aandeel in de zender kocht. 

‘Als je nog steeds denkt dat nieuwszenders je voorlichten, maak je een gevaarlijke denkfout,’ zegt Ravish Kumar tegen een zaal studenten halverwege While We Watched, Vinay Shukla’s spannende en zorgwekkende kijk achter de schermen bij de Indiase nieuwszender NDTV. ‘We worden elke dag gevoellozer gemaakt.’ 

Ravish Kumar is de voormalige hoofdredacteur van NDTV. Zoals te zien in While We Watched vertegenwoordigt hij kritische en integere journalistiek in een land dat steeds meer wordt overspoeld door nationalistische haat. Onder de regering van president Modi en zijn BJP heeft een fanatiek ultranationalisme de Indiase media overgenomen. Journalisten die ertegenin gaan worden gebombardeerd tot ‘Vijanden van de Staat’ – met alle gevaren van dien. 

Ravish voelt deze gevaren elke dag. Tot de meest verbijsterende scènes in While We Watched behoren die waarin hij probeert beschaafd te discussiëren met de ene na de andere beller die doodsbedreigingen spuit. ‘NDTV staat pal tegen de gewelddadige menigte,’ zegt hij. Maar in december 2022 voelde Ravish Kumar zich toch genoodzaakt ontslag te nemen nadat Gautam Adani, een Indiase zakenman met nauwe banden met de BJP, een aandeel van 30 procent in de zender kocht. ‘Ik ben ervan overtuigd dat deze hele strategie is bedacht om mij van televisie te krijgen,’ zei hij in een interview 

Onder de huidige omstandigheden is echte journalistiek in India extreem moeilijk. ‘Onafhankelijke journalistiek bloeit in India. Maar nu speelt het zich af in de marge,’ legt Ravish uit. ‘De mainstream heeft alle deuren voor journalistiek gesloten. Freelance journalisten hebben geen toegang tot de overheid. Toegang tot informatie is te slecht en de risico’s zijn te groot. Het is goed dat er pogingen worden gedaan. Maar als het gaat om impact en bereik, is het echt marginaal.’ Toch is Ravish Kumar een journalist tot in zijn ziel en zullen we van hem blijven horen. Of het nu op zijn eigen YouTube-kanaal is (in Hindi) of op het Movies that Matter Festival in Den Haag. 

While We Watched is te zien op het Movies that Matter Festival 2023. NB: eerder is aangekondigd dat Ravish Kumar aanwezig zou zijn op het festival. Helaas kon Ravish het festival niet meer bijwonen vanwege persoonlijke omstandigheden. Regisseur Vinay Shukla was echter wel aanwezig en nam deel aan de Q&A’s na de vertoningen.