While We Watched

Vinay Shukla

Spannende en zorgwekkende kijk achter de schermen bij de Indiase nieuwszender NDTV. Een groep bevlogen onafhankelijke journalisten werkt te midden van een angstaanjagend klimaat van nationalistisch extremisme. In het hart staat Ravish Kumar, een moedige, bedachtzame journalistieke gigant, die te maken krijgt met groeiende obstakels en gevaren.  
 
‘Het Tijdperk van de Leugen is over ons gekomen,’ zegt Ravish Kumar tijdens een speciale avond voor de uitreiking van televisieprijzen. Zijn NDTV is zo’n beetje de enige werkelijk onafhankelijke nieuwszender in de zaal. Onder de regering van Narendra Modi en diens BJP heeft een fanatiek ultranationalistisch sentiment de Indiase media overgenomen. Journalisten die hiertegen in durven gaan worden gebrandmerkt als ‘Vijanden van de Staat’ – met alle gevaren van dien.  
 
Ondanks hun moed eisen het angstklimaat en de nationalistische haat hun tol van de NDTV-mensen. Kumar krijgt te maken met de ene na de andere medewerker die het station verlaat. Nadat de film was voltooid nam Kumar zelf ontslag, toen een Indiase tycoon met banden met de BJP een groot aandeel in de zender kocht. While We Watched is een essentiële documentaire voor iedereen die wil weten hoe televisiejournalisteik wordt bedreigd – niet alleen in India maar over de hele wereld. 

While We Watched was onderdeel van de Activist competitie 2023. Helaas kon Ravish Kumar niet aanwezig zijn op het festival vanwege persoonlijke omstandigheden. Regisseur Vinay Shukla was festivalgast en nam deel aan de Q&A’s na de vertoningen.

Credits

Regisseur
Vinay Shukla
Producent
Luke W Moody, Khushboo Ranka
Jaartal
2022
Productieland
Verenigd Koninkrijk
Soort
Documentaire
Duur
92 minuten
Taal
Engels, Hindi
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
BRITDOC Films
World Sales
Cat & Docs