Special

Expo: Forough Alaei

Zes foto’s van Iraanse fotografe Forough Alaei zijn tijdens het festival in Theater aan het Spui te zien. Forough is al jaren bezig om verschillende beelden van Iraanse vrouwen te maken. Van het strandleven tot de vrouw die vermomd als man bij een voetbalwedstrijd aanwezig was. Forough heeft o.a. de foto’s verzorgd voor de Times Heroes of the Year 2022 spread

Over Forough Alaei

Forough Alaei werd in 1989 geboren in Iran, waar ze rechten studeerde. Ze was ook een fervent schilderes.
Tijdens haar studie onderkende ze de enorme ongelijkheid waar vrouwen mee te maken hebben. Op zoek naar een nieuwe manier om deze gedachten uit te drukken, wendde ze zich tot de fotografie. Als schilder had ze een scherp oog voor kleur en kadrering; en als rechtenstudent was ze goed op de hoogte van de moeilijkheden waarmee Iraanse vrouwen te maken hebben.

Alaei begon met fotografie in 2015 en werd fotojournalist voor de krant Donya-e-Eghtesad, het bekendste economische dagblad in Iran. In korte tijd raakte ze verzot op documentaire fotografie en filmmaken.

Op basis van haar achtergrond en onderzoeksinteresses onderzoekt ze kwesties met betrekking tot menselijkheid en sociale zaken met speciale aandacht voor vrouwenrechten. Haar werk volgt Iraanse vrouwelijke voetbalfans die de stadions niet in mogen. Forough loopt veel risico’s bij het uitvoeren van haar projecten, wat beschouwd kan worden als een teken van haar passie om haar onderwerpen een stem te geven.