Special

Wereldpremière Het Atelier: portret van Hella

Op zaterdag 1 april gaat de documentaire Het Atelier: portret van Hella van Freek de Jonge in wereldpremière op het Movies that Matter Festival. De film wordt geïntroduceerd door artistiek directeur Margje de Koning en er is een nagesprek met Hella de Jonge en Freek de Jonge.

Tickets

Het portret van oma Lientje dat prominent in de woonkamer hing, heeft kunstenares Hella de Jonge al vroeg doen beseffen dat daar een groot verdriet achter schuilging. Geen wonder dat juist dat schilderij het uitgangspunt is geworden van een documentaire over haar opmerkelijke creatieve veerkracht.

Tijdens de lockdowns trok Hella zich terug in haar atelier om een oude liefde op te pakken: het schilderen. Wat ooit op de Rietveldacademie was misgegaan, is in twee jaar opgebloeid tot een een eigen stijl met persoonlijke verhalen. Dagelijkse wandelingen, met haar man Freek, over de Joodse Begraafplaats die op 200 meter van het Atelier ligt, voorzien dit verhaal van een verrassende context.

In Het Atelier voert Hella gesprekken met vrienden en vriendinnen, haar vader, een vitaliteitsprofessor en een vormgever. Gedurende tachtig minuten krijgen we een beeld hoe ze keer op keer het elan vond om teleurstelling en kwetsuren te overwinnen en om te buigen naar het scheppen van een indrukwekkend gevarieerd oeuvre.

Programma

za 1 apr, 18:30 - 20:28
Wereldpremière Het Atelier: portret van Hella Den Haag, Theater aan het Spui