In Festival Favourites komen publieksfavorieten die hun kwaliteit hebben bewezen op internationale festivals voorbij.
Halim en Mina hebben een kaftanwinkel in Salé, Marokko. In hun zorgzame relatie hebben ze een stilzwijgende verstandhouding over Halims homoseksualiteit. Maar de nieuwe leerling Youssef en Mina’s ziekte verstoren hun zorgvuldige balans. Delicaat en oogstrelend, als de kaftan uit de titel.
Op 4 oktober 2012 krijgt voormalig acteur Rüzgar Erkoçlar zijn eerste testosteroninjectie. Een belangrijke stap in zijn geslachtsbevestiging is gezet. Maar als de media lucht krijgen van zijn transitie, wordt zijn persoonlijk leven aan stukken gescheurd. Winnaar van de Audience Award op IDFA.
In Burkina Faso, in het goudzoekersgebied Bantara, daalt de 16-jarige Rasmané meer dan 100 meter onder de grond af in ambachtelijke mijnen om goud te winnen. Uit angst voor ongelukken baant Rasmané zich een weg door deze woeste, volwassen wereld in de hoop zich ooit te emanciperen.
Visueel spectaculair portret van de Hukumchand-jutefabriek in West-Bengalen. Met pure poëzie in ieder shot zien we de bruisende fabriek in actie en ontmoeten we de werkers. Van de jonge vrouw die ervan droomt filmheldin te worden, tot de serene man die er al bijna zes decennia werkt.
Jola en Wiesiek runnen het grootste pandjeshuis van Polen. Ze houden van elkaar, maar de tijden zijn zwaar en bankroet dreigt. Hoewel ze hard onderhandelen met hun soms wanhopige klanten, ligt er altijd een diepe menselijkheid aan de basis. Bitterzoete docu-comedy die een prachtig licht in de duisternis schijnt.
Om vergrijzing het hoofd te bieden, voert de Japanse overheid het programma Plan 75 in waarin het haar burgers ouder dan 75 de financiële en logistieke ondersteuning biedt bij hun wens tot euthanasie. Het dystopische drama is de Japanse inzending voor de Oscar voor Beste Internationale Film.
In de jaren 1990 bewees onderzoek dat het Israëlische leger hoogstwaarschijnlijk een slachtpartij had aangericht in het Palestijnse dorp Tantura in 1948. Maar meerdere soldaten trokken hun verklaring in, het onderzoek werd afgeserveerd en de onderzoeker zwartgemaakt en bedreigd. Filmmaker Alon Schwartz stort zich opnieuw op de zaak, met onthullend resultaat.
Experimenteel, confronterend, vaak hilarisch commentaar op vooroordelen en uitbuiting in de kunstwereld. Een groep Roma-acteurs speelt in een toneelstuk van een witte Hongaarse regisseur. Ze voelen zich uitgebuit en gestigmatiseerd, en nemen ontslag. Maar het toneelstuk is verkocht aan een prestigieus Berlijns theater, en de première staat voor de deur.
Fereshteh is een jonge vrouw in Teheran. Als haar ouders een onverwacht bezoek aankondigen, mogen die niets weten van Fereshtehs pasgeboren baby. Haar geheim zet een odyssee in gang samen met haar hartsvriendin en baby. Prachtig gelaagd verhaal over een moderne vrouw in het huidige Iran.