Take on Classics

Stemformulier

De stembus is gesloten. In de aanloop naar het festival maken we de winnende films online bekend. Het Movies that Matter Festival vindt plaats van vrijdag 22 maart tot en met zaterdag 30 maart 2024 in Den Haag en op satellietlocaties in het hele land. De kaartverkoop start op donderdag 7 maart.

Films

  • Auf der anderen Seite

    Fatih Akin, 2007

    Nejat, een Turkse immigrant van de tweede generatie, woont in Duitsland. Als zijn vader, die al jaren weduwnaar is, de Turkse sekswerker Yeter in huis neemt, is Nejat aanvankelijk erg sceptisch. Maar als hij ontdekt dat Yeter geld naar Turkije stuurt voor de studie van haar dochter Ayten, krijgt hij sympathie voor haar. Als Yeter plotseling overlijdt, reist Nejat naar Istanbul om haar dochter te zoeken. Maar de politieke activiste Ayten is op de vlucht voor de Turkse politie en is al in Duitsland. Ze vindt onderdak bij haar vriendin Lotte. Maar als Ayten wordt gearresteerd wordt ze uitgeleverd aan de Turkse autoriteiten. Lotte reist haar achterna in een poging Ayten te bevrijden.

  • Bal

    Semih Kaplanoğlu, 2010

    De zesjarige Yusuf is enig kind en leeft met zijn ouders in een geïsoleerde, bosrijke omgeving in Turkije. Voor de jongen, die zijn vader Yakup vaak vergezelde bij zijn werkzaamheden als imker in het bos, is die omgeving een plaats van mysterie en avontuur. Hij leert er van alles over geuren, kleuren, tijd en ruimte, flora en fauna Yusuf bekijkt vol bewondering hoe zijn vader speciale bijenkorven op hoge takken bevestigt. Maar het leven verandert. Door een geheimzinnige bijensterfte moet zijn vader steeds verder de bergen in om in hun onderhoud te voorzien. En Yusuf gaat voor het eerst naar school waar hij grote inspanningen moet leveren om te leren lezen en zijn leraar tevreden te stellen. Andere kinderen lachen hem uit omdat hij stottert. Op een dag keert zijn vader niet van zijn werk terug. Yusuf ziet zijn moeder Zehra met de dag droeviger worden en gaat op onderzoek uit.

  • Duvar

    Yılmaz Güney, 1983

    Een groep jonge jongens vecht om te overleven in een Turkse gevangenis, zelf een metafoor voor Turkije onder het bewind van de onderdrukkende militaire regering die aan de macht was gekomen door een staatsgreep in 1971. De film werd in Frankrijk opgenomen door Yılmaz Güney, een populaire Koerdische acteur, scenarist en regisseur die zelf een groot deel van de jaren 1970 in de gevangenis zat.

  • Gegen die Wand

    Fatih Akin, 2004

    Wanhopig om haar verstikkende traditionele familie te ontvluchten, overtuigt de jonge Sibel de gedesillusioneerde alcoholist Cahit om met haar te trouwen. Na hun huwelijk wonen de twee verloren zielen samen als huisgenoten maar worden geleidelijk verliefd op elkaar. Er ontstaan echter al snel problemen.

  • Güneşi Gördüm

    Mahsun Kırmızıgül, 2009

    In de zuidoostelijke regio van Turkije woont de Koerdische familie Altun in een klein bergdorpje dat geteisterd wordt door een 25 jaar durende oorlog, waardoor hun dagelijks leven een helse strijd is. Wanneer de familie Altun het dorp moet verlaten, begint een zoektocht naar een nieuwe thuis. Haydar en Isa Altun besluiten in Turkije te blijven en vertrekken naar Istanbul. Davut Altun trekt met zijn familie verder naar Noorwegen om een nieuw leven op te bouwen. Güneşi Gördüm is een familiekroniek die zich afspeelt over een periode van 25 jaar en waarbij discriminatie, eenzaamheid en vervreemding centraal staan.

  • Min Dît: The Children of Diyarbakır

    Miraz Bezar, 2009

    De tienjarige Gulistan en haar jongere broer Firat  leven gelukkig met hun ouders in Diyarbakir, het hart van Turks Koerdistan. Wanneer hun vader en moeder voor hun ogen worden neergeschoten door paramilitaire schutters, slaat de tragedie toe. De getraumatiseerde Gulistan, Firat en hun babyzusje worden ondergebracht bij hun jonge, politiek actieve tante Yekbun, die al snel spoorloos verdwijnt. Terwijl de dagen weken worden, raakt het geld dat hun tante hen naliet op. Uiteindelijk moeten de kinderen voor zichzelf zorgen op straat, waar Gulistan op een dag tot haar schrik de moordenaar van haar ouders tegenkomt.

  • Mustang

    Deniz Gamze Ergüven, 2015

    De zomer begint. In een dorpje in het noorden van Turkije komen Lale en haar vier zussen terug van hun laatste schooldag. Onderweg spelen de meisjes onschuldig uitgelaten nog wat met de jongens uit het dorp. Dit wordt echter bestempeld als een grove uitspatting van zedeloosheid, en de meisjes raken verwikkeld in een groot schandaal met onverwachte gevolgen. Langzaam verandert hun thuis in een gevangenis; huiswerk verandert in huishoudelijk werk, en de familie begint huwelijksplannen voor de meisjes te smeden. Maar gedreven door hun verlangen naar vrijheid vechten de vijf zussen samen terug tegen de beperkingen die hen worden opgelegd.

  • Offside

    Reyan Tuvi, 2010

    Offside vertelt het verhaal van Taju en Rachid, twee immigranten uit Nigeria wier paden elkaar kruisen in Istanbul. Ze zijn allebei naar Turkije gekomen in de hoop profvoetballer te worden. Taju wil graag in een team in de derde divisie spelen, terwijl hij probeert de kost te verdienen in een kleine kapperszaak in Kumkapı. In tegenstelling tot Taju heeft Rachid besloten dat hij zijn voetbaldromen niet in Turkije kan verwezenlijken en zoekt hij een manier om naar Europa te komen om bij zijn Engelse vriendin Diane, die hij online heeft ontmoet, te wonen. Wanneer hun goede vriend Okute, een andere voetballer, in hechtenis wordt genomen door de politie, valt de hoop van de twee vrienden in duigen. Ze blijven achter met veel moeilijke vragen over hun onzekere toekomst.

  • Propaganda

    Sinan Cetin, 1999

    Douanebeambte Mehti wordt geconfronteerd met de taak om formeel een grens op te zetten tussen Turkije en Syrië, waardoor zijn geboortedorp in tweeën wordt gedeeld. Hij is zich niet bewust van de pijn die zich zal ontvouwen als families, talen, culturen en geliefden uit elkaar worden gerukt en botsen in een dorp dat ooit verenigd was.

  • Sürü

    Zeki Ökten, 1979

    Süru, geschreven door Yılmaz Güney vanuit de gevangenis, toont de tragische desintegratie van een boerenfamilie tijdens de turbulente overgang van Turkije naar het kapitalisme. Een ontroerende film, die is vergeleken met John Ford, waarin de moeizame relatie tussen de vader en de oudste zoon van een schaapherdersfamilie symbool staat voor de strijd tussen traditie en vernieuwing. In het Turks opgenomen omdat het gebruik van de Koerdische taal in het openbaar in die tijd verboden was.

  • Susuz Yaz

    Metin Erksan, 1963

    Op een uitzonderlijk droge zomer bouwt een sluwe tabaksboer een dam om het plaatselijke water om te leiden naar zijn eigen landgoed. Terwijl de dorpelingen zich verenigen om hem te bestrijden, ontstaat er een driehoeksverhouding tussen de boer, zijn meer fatsoenlijke broer en een dorpsgenote.

  • Üç Maymun

    Nuri Bilge Ceylan, 2008

    De rijke zakenman en aankomende politicus Servet is oververmoeid wanneer hij een ongeluk veroorzaakt met dodelijke afloop. Bang om stemmen te verliezen bij de komende verkiezingen zet hij zijn chauffeur onder druk om, tegen betaling, de straf op zich te nemen. Het verblijf in de gevangenis blijft niet zonder gevolgen voor de familie van de chauffeur.

  • Uzak

    Nuri Bilge Ceylan, 2002

    Mahmut is een kosmopolitische fotograaf die op een creatieve en persoonlijke muur is gestuit. Wanneer een onhandige neef uit zijn geboortestad bij hem op de stoep staat op zoek naar een slaapplaats tijdens zijn vergeefse zoektocht naar werk, is Mahmut zowel dankbaar voor het gezelschap als verontwaardigd over de inbreuk.

  • Yılanların Öcü

    Şerif Gören, 1985

    Kara Bayram is een arme boer die in een dorp woont met zijn vrouw, 3 kinderen en zijn moeder Irazca. Ze wonen op zichzelf totdat een andere dorpeling, Haceli die gesteund wordt door de Mukhtar, een nieuw huis voor hun huis begint te bouwen. Kara Bayram en Irazca accepteren deze ongenode buren niet vanaf de eerste dag en ongewenste gebeurtenissen beginnen meteen.

  • Yol

    Şerif Gören & Yılmaz Güney, 1982

    Wanneer vijf Koerdische gevangenen een week verlof krijgen, komen ze er tot hun ontzetting achter dat ze buiten de gevangenis te maken hebben met voortdurende onderdrukking door hun familie, de cultuur en de regering.

  • Zenne Dancer

    Caner Alper, 2012

    Zenne Dancer is geïnspireerd op het verhaal van de 26-jarige student Ahmet Yildiz, die in 2008 werd neergeschoten in wat vaak “de eerste homo-erewraak in Turkije” wordt genoemd.

    De film toont een ongewoon trio: Daniel, een Duitse fotojournalist in Istanbul zonder veel kennis over de waarden in het Midden-Oosten; Can, een flamboyante, trotse mannelijke buikdanser die veel liefde en steun van zijn familie geniet, en Ahmet, afkomstig uit een conservatieve familie uit het oosten, wiens zoektocht naar eerlijkheid en vrijheid leidt tot een tragisch einde.