Special

Take on Classics

Op 25 maart presenteren wij Take on Classics: een blik op mensenrechten door de lens van cinematografische klassiekers over het focusland.

We vertonen Mustang van Deniz Gamze Ergüven. In een dorpje in het noorden van Turkije komen Lale en haar vier zussen terug van hun laatste schooldag. Onderweg spelen de meisjes onschuldig uitgelaten nog wat met de jongens uit het dorp. Een bezorgde buurvrouw ziet dit als een grove uitspatting van zedeloosheid, en de meisjes raken verwikkeld in een groot schandaal met onverwachte gevolgen.

De film wordt ingeleid door Nazmiye Oral, een van de hoofdgasten van het festival.

Daarnaast vertonen we YOL – The Full Version van Koerdische filmmaker Yılmaz Güney. Verboden in Turkije tot 1999 vanwege de weergave van Koerdische cultuur, won dit verhaal over hoe vijf gevangenen hun week verlof doorbrachten de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes in 1982. Deze nieuw geproduceerde ‘volledige’ versie van de film herstelt het zesde verhaal in ere zoals dat in het oorspronkelijke script van Güney stond.

Voorafgaand aan de vertoning neemt moderator Gökhan Yeter ons mee in een gesprek met producent Donat Keusch. Hoor van Keusch, die met Yılmaz Güney heeft gewerkt, uit eerste hand hoe de film tot stand is gekomen en zijn persoonlijk ervaringen met Güney.

Programma

maandag 25 maart, 17:30 - 19:22
Mustang Inleiding door Nazmiye Oral
maandag 25 maart, 20:00 - 22:20
YOL - The Full Version Q&A met Donat Keusch o.l.v. Gökhan Yeter