Take on Love

Take on Love belicht films die liefde onvoorwaardelijk omarmen, liefde die indruist tegen aannames uit de omgeving en oude conventies.

De innemende coming of age-film Gagarine gaat over een ontluikende liefde tussen jongeren uit verschillende culturen, en de liefde voor een oud, versleten flatgebouw en zijn bewoners. In Petite Fille weigert de school van de 7-jarige Sasha haar te zien als meisje, omdat ze is geboren in het lichaam van een jongen. Maar Sasha weet wie ze is, en wordt gelukkig omringd door liefdevolle ouders, broers en zussen. De Chileense Claudina wordt in de speelfilm Forgotten Roads na het overlijden van haar man verliefd op haar nieuwe buurvrouw, tegen het zere been van de roddelende dorpsbewoners. Desondanks leeft ze haar nieuwe leven vol trots en weigert te verbergen wie ze is.

 

Forgotten Roads

Nicol Ruiz Benavides

Teder liefdesportret van de Chileense Claudina, die intrekt bij haar dochter nadat haar man is overleden. Daar wordt ze verliefd op de wereldwijze buurvrouw Elsa. Maar als de dorpelingen gaan roddelen, dreigt haar dochter haar het huis uit te zetten. Mooi gefilmd verhaal over een vrouw die haar liefde herontdekt.

 

Gagarine

Fanny Liatard & Jérémy Trouilh

De gevoelige en intelligente Youri woont in zijn eentje in de cité Cité Gagarine, sinds zijn moeder ergens anders is gaan wonen met haar nieuwe man. Dit woonproject in de buitenwijken van Parijs werd gebouwd in de jaren 1960 en vernoemd naar Sovjet-ruimtevaarder Yuri Gagarin. Nu, decennia later, zal het worden gesloopt. In de hoop het gebouw te redden begint de handige Youri, samen met zijn ‘bloedbroeder’ Houssam en het Roma-meisje Diana, het op te knappen.

 

Mothers

Myriam Bakir

Inspirerend portret van het Marokkaanse Oum El Banine-centrum, een opvanghuis voor verstoten alleenstaande moeders. Geleid door feministe Mahjouba Edbouche opereert het team met geduld en liefde. Ze helpen de jonge vrouwen met informatie, juridische bijstand en – misschien wel het belangrijkste – omgaan met hun familie.

 

Oasis

Ivan Ikic

Als de stille en broeierige Marija wordt geplaatst in het Servische Sremcica Instituut voor Kinderen en Jongeren, raakt ze bevriend met de uitbundige Dragana. Dragana laat Marija kennismaken met Robert, een jongen die werkt in de kantine van het instituut en nooit een woord zegt. Marija wordt verliefd op Robert, maar Dragana wil hem helemaal voor zichzelf. Wat volgt is een strijd om Roberts liefde, met heftige en lelijke uitbarstingen van jaloezie als gevolg.

 

Petite Fille

Sébastien Lifshitz

‘Als ik groot ben, word ik een meisje’, zei Sasha toen ze nog maar 3 was. Toen haar moeder Karine haar vertelde dat dat niet kon, brak Sasha’s hart. Voor Karine waren Sasha’s tranen het begin van een missie om haar dochter geaccepteerd te krijgen precies zoals ze is. En als het schoolhoofd en de docenten op school Sasha niet als meisje willen behandelen, weigert Karine zich daarbij neer te leggen.

 

Watch Over Me

Farida Pacha

In India heeft slechts 1 procent van de mensen die palliatieve zorg nodig hebben, er toegang toe. Maniamma, Sini en Reena werken voor CanSupport, een ngo in Delhi voor palliatieve zorg aan kankerpatiënten. Ze proberen de pijn en het ongemak van hun patiënten te verzachten en hen – en hun familieleden – vrede te laten sluiten met het feit dat hun leven binnenkort voorbij zal zijn. Ze troosten met liefde en geduld, en lichten de patiënten onomwonden voor over hun toestand. Familieleden begeleiden ze bij moeilijke en vaak hartverscheurende beslissingen die alleen zij kunnen nemen.