Take on Power

In Take on Power zien we individuen die het opnemen tegen personen en organisaties die hun macht misbruiken. Die ondanks krachten en structuren die groter lijken dan hen zelf, een weg vinden om die te doorbreken.

Zo neemt Natalie het in de rauwe maar poëtische documentaire Once Upon a Time in Venezuela op tegen de corrupte heersende socialistische partij. In de speelfilm Memory House, die zijn Nederlandse première beleeft op ons festival, vindt de Braziliaanse Cristovam op geheel eigen wijze een manier om tegen zijn racistische werkgever in te gaan. All That I Am is een portret van Emilie, die weigert te zwijgen over het misbruik door haar stiefvader tegenover haar familie, ‘om jonge meisjes aan te moedigen zich uit te spreken’.

 

All that I Am

Tone Grøttjord-Glenne

Nadat ze vijf jaar in een pleeggezin woonde, gaat de Noorse Emilie terug naar haar moeder, broertje en zusjes. Ze was 6 jaar toen haar stiefvader haar seksueel begon te misbruiken. Ze vertelde het de politie toen ze 12 was. Nu zit ze in een rechtszaal tegenover de man die haar jarenlang gevangen hield in een cyclus van misbruik. Hij is net vrij uit de gevangenis.

 

Influence

Richard Poplak , Diana Neille

Hij was Margaret Thatchers favoriete reclameman en diende ook Augusto Pinochet: Lord Tim Bell, medeoprichter van pr-firma Bell Pottinger. ‘Go anywhere, do anything’ was zijn motto, wat hem bracht tot bij de Syrische president Assad, de Wit-Russische dictator Lukashenko en vele schimmige klanten daartussenin. Zijn campagne voor de corrupte Zuid-Afrikaanse president Zuma, gericht op het opwekken van raciaal geweld, werd de ondergang van zijn firma. Een coalitie van onderzoeksjournalisten en een vasthoudende oppositiepolitica dwong de reus op de knieën.

 

Memory House

Joao Paulo Miranda Maria

Cristovam woont in het arme landelijke noorden van Brazilië. Als de zuivelfabriek waar hij werkt wordt overgenomen door een xenofobe Oostenrijkse familie die hem naar het zuiden verhuist, verhuist Cristovam mee. Zijn nieuwe baas informeert hem dat hij salaris moet inleveren, ondanks vele jaren trouwe dienst. En dat als hij durft te klagen, zijn pensioen er ook aan gaat. Zijn stille woede wordt verergerd door de lokale witte jeugd die hem lastigvalt, en doordat hij met lede ogen aanziet hoe het zwarte meisje Jenifer toenadering zoekt tot de witte mannen in de bar.

 

Once Upon a Time in Venezuela

Anabel Rodríguez Ríos

In het Venezolaanse meer van Maracaibo is een nederzetting gebouwd op het water: Congo Mirador. Maar het dorpje is in gevaar. Olieboringen in de buurt leidden tot watervervuiling en sedimentatie, waardoor de rivier dichtslibt, de visserij de nek wordt omgedraaid en huizen in de modder zakken. Ooit telde Congo Mirador enkele honderden huishoudens. Nu zijn er nog maar zo’n dertig families over.

 

Return to Epipo

Judit Oláh

Toen ze 6 was stuurden Judit Oláhs ouders haar naar een Hongaars zomerkamp dat werd gehouden in een imaginair land genaamd Epipo. Het land had zijn eigen volkslied, religie, rituelen en een geheime gebarentaal. Judit bezocht het kamp vier zomers op rij en voor haar was het mysterieus, magisch en opwindend. Niet in de laatste plaats vanwege de leider van het kamp, de charismatische en coole Sipos. Maar was dat het hele verhaal, of waren er dingen die ze onderdrukte?

 

Rouge

Farid Bentoumi

Nadat Nour Hamadi een fout heeft gemaakt bij een medisch noodgeval in het ziekenhuis waar ze werkt als EHBO-verpleegster, regelt haar liefdevolle vader Slimane een nieuwe baan voor haar. Ze wordt verpleegster in een chemische fabriek in Grenoble, waar Slimane al dertig jaar in dienst is. Nour neemt de veiligheid van de arbeiders zeer serieus – iets waarvan ze ontdekt dat het op de fabriek geen prioriteit heeft.