Along the Way: Meet the Makers

In deze masterclass praten we met de makers van Along the Way, die is geselecteerd voor de Dutch Movies Matter competitie: gerenommeerd regisseur Mijke de Jong, scenarioschrijvers Jolein Laarman en Jan Eilander, producent Frank Hoeve en co-schrijvers en hoofdpersonages Malihe Rezaie, Nahid Rezaie en Sina Nazari. We besteden speciale aandacht aan het belang van storytelling en samenwerking. Hoe werken de scenarioschrijver, het onderzoeksteam en de regisseur samen om gezamenlijk een verhaal te vertellen?

Mijke de Jong
Mijke de Jong regisseert televisiedrama's, speelfilms, korte films, documentaires en toneelstukken. Haar films hebben talloze prijzen gewonnen, waaronder een Kristallen Beer voor Beste Film op het Filmfestival van Berlijn voor Bluebird (2004). Layla M. (2016) ging in wereldpremière op het Toronto Film Festival. Katia's Sister (2008) won de Jeugdjuryprijs in Locarno. Haar films wonnen ook meerdere Gouden Kalveren: voor de vijf actrices in Broos (1997), Beste Film voor Joy (2010) en Beste Regie voor Tussenstand (2007). In 2021 ontving ze voor haar oeuvre het Gouden Kalf voor Filmcultuur. Haar twaalfde speelfilm, Along the Way (2022), is gebaseerd op het verhaal van de tweelingzussen Nahid en Malihe uit Afghanistan, die ze ontmoette tijdens haar vrijwilligerswerk in kamp Moria op Lesbos. 

Jolein Laarman
Voordat Jolein haar ware passie als scenarioschrijver vond, werkte ze als production designer. Sindsdien schreef en co-schreef ze vele scripts voor film en televisie en won ze (inter)nationale prijzen (waaronder Beste Script in Cannes L’Atelier). De films waaraan ze werkte, werden geselecteerd door internationale filmfestivals en wonnen talloze prijzen. Daarnaast werkt ze als scriptcoach bij de Nederlandse Filmacademie, bij internationale scriptlabs en -workshops en als scriptadviseur bij (inter)nationale producties. Selectie van producties waaraan ze heeft meegewerkt: Ik ben Willem, Tussenstand, Broos, Brozer, Katia’s Sister, Among Us, Symbiose, Geloven, Yulia and Juliet, Fifty-Fifty, Kauwboy, Disappearance.

Over Along the Way
Terwijl ze te voet met een groep vluchtelingen onderweg zijn in het grensgebied tussen Iran en Turkije, raken Fatima en Zahra gescheiden van hun moeder en zussen. Ze komen terecht in Istanboel, waar ze optrekken met de 16-jarige Rahim, een eigenwijze jongen met ‘connecties’: hij helpt mensensmokkelaars. Omdat ze in het illegale naaiatelier te weinig verdienen om de reis naar Nederland te kunnen betalen, gaan Fatima en Zahra werken voor Rahim. Dit brengt ze op zeer gevaarlijk en schimmig gebied.

Het verhaal is grotendeels gebaseerd op de ervaringen van zussen Malihe and Nahid Rezaie, die regisseur Mijke de Jong leerde kennen toen ze filmworkshops gaf in het vluchtelingenkamp Moria. Zij spelen Fatima en Zahra met een prachtige bezieling en levenslust. Afgewisseld met interviews, afgenomen door de zussen, met vrouwelijke bewoners van Moria die vertellen over hun ervaringen, moeilijkheden en dromen.

Voertaal: Engels