Bloedbroeders

Kees Schaap

Een Turks-Nederlandse journalist (Sinan Can) en een Armeens-Nederlandse musicalacteur (Ara Halici) onderzoeken hoe hun familie honderd jaar geleden betrokken was bij de Turkse massamoord op de Armeniërs. In een zesdelige ‘documentaire roadmovie’ van de VARA ondernemen Sinan en Ara een reis door Turkije en Armenië.

Honderd jaar geleden speelde zich in het Ottomaanse Rijk (het huidige Turkije) een drama af. Onder bewind van de Jonge Turken vonden meer dan achthonderdduizend Armeense inwoners van het rijk de dood. Tot op de dag van vandaag zijn Turken en Armeniërs het oneens over de toedracht van deze gruwelijke episode in de geschiedenis. Terwijl Armeniërs – net als de meeste historici – ervan overtuigd zijn dat er een genocide heeft plaatsgevonden, wordt dit door Turkije met kracht ontkend. De overheersende mening in Turkije is dat er in de Eerste Wereldoorlog verraad is gepleegd door de Armeniërs en dat de bloedbaden van 1915 plaatsvonden tijdens wederzijdse gewelddadigheden.

In hun zoektocht naar de waarheid beleven Sinan en Ara niet alleen emotionele en confronterende ontmoetingen, maar komt onvermijdelijk ook hun vriendschap onder druk te staan.

Credits

Regisseur
Kees Schaap
Jaartal
2015
Productieland
Nederland
Soort
Televisieserie
Duur
270 minuten
Taal
Armeens, Duits, Engels, Frans, Koerdisch, Nederlands, Turks
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
BNNVARA