Category: Woman

Phyllis Ellis

Wanneer is een mensenlichaam ‘normaal’? De internationale atletiekfederatie sluit vrouwen met hogere natuurlijke testosteronniveaus uit van wedstrijden, behalve als ze medische behandelingen ondergaan. Voorbeelden van atleten uit Azië en Afrika laten zien dat dit verwoestende gevolgen kan hebben. Phyllis Ellis (Toxic Beauty) onthult een door mannen beheerste industrie die vrouwenlevens in gevaar brengt.

Vrouwelijke atleten die excelleren in hun sport zijn altijd met argwaan bekeken. Vele decennia moesten vrouwen op internationale sportevenementen ‘sekstests’ ondergaan. In de jaren 1960 moesten atleten naakt voor een groep gynaecologen paraderen om te worden geïnspecteerd. Toen de 18-jarige Zuid-Afrikaanse hardloopster Caster Semenya het wereldtoneel op raasde in 2009, werd haar kampioenschap gedevalueerd toen haar gender in twijfel werd getrokken.

Als gevolg van Semenya’s succes verbood de hoogste atletiekbond vrouwen met hogere testosteronniveaus mee te doen aan wedstrijden – behalve als ze onomkeerbare operaties of hormoonbehandelingen zouden ondergaan. Met de focus op vier atleten uit India, Kenia, Oeganda en Zuid-Afrika, legt Category: Woman bloot hoe seksisme en racisme de meest fundamentele rechten van vrouwelijke sporters vernietigen – puur om hoe ze geboren zijn. 

Category: Woman was onderdeel van de Activist competitie 2023, met Payoshni Mitra als speciale festivalgast.

Credits

Regisseur
Phyllis Ellis
Producent
Howard Fraiberg
Jaartal
2022
Productieland
Canada
Soort
Documentaire
Duur
76 minuten
Taal
Engels, Hindi, Swahili
Ondertiteling
EN
World Sales
Espresso Media