The Day I Will Never Forget

Kim Longinotto

The Day I Will Never Forget, winnaar van de Amnesty International-DOEN Award op IDFA, is een confronterende en verhelderende documentaire, waarin Keniaanse vrouwen ongeremd over hun besnijdenis praten. Sommigen verachten deze traditie, anderen verdedigen hem als Allah’s zegen.

In groepsdiscussies gaat het er fel aan toe: een enkeling vindt dat je je moet bevrijden van 'dat vieze ding' zodat vrouwen niet meer vreemdgaan. Regisseur Kim Longinotto krijgt toegang tot de rommelige kamer waar een oude vrouw twee tegenstribbelende, hartverscheurend kermende meisjes onder het mes neemt. De vrouw vertelt tot in detail hoe de besnijding in zijn werk gaat en gaat er prat op gelukkig te zijn na elke operatie. De mannen vinden het allemaal best: het is een traditie. The Day I Will Never Forget volgt ook een verpleegster die echtgenoten, vaders en moeders probeert te overtuigen van het recht op zelfbeschikking. Maar vooralsnog daagt slechts een handjevol dappere jongens en meisje hun ouders voor het gerecht.

De Britse documentairemaakster Kim Longinotto (Londen, 1952) heeft een niet te stoppen drang om onrechtvaardigheid aan de kaak te stellen. Ze behandelt in haar controversiële onderwerpen met gevoeligheid en inleving. Haar films tonen gewone vrouwen die zich op een buitengewone manier inzetten om rolpatronen te doorbreken.

Credits

Regisseur
Kim Longinotto
Jaartal
2002
Productieland
Verenigd Koninkrijk
Soort
Documentaire
Duur
92 minuten
Taal
Somalisch, Swahili
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Vixen Films
World Sales
Women Make Movies