DIY Country

Antony Butts

Vanuit het kloppende hart van de revolutie in de stad Donetsk in het zuidoosten van Oekraïne volgt deze opmerkelijke docu de rommelige 'making of' van een land. De camera toont van dichtbij hoe pro-Russische separatisten de strijd aangaan voor onafhankelijkheid. Wat begint met een referendum mondt al snel uit in een ware burgeroorlog.

Nadat Rusland in 2014 de Krim annexeerde, verspreidde zich in rap tempo een pro-Russische rebellie over het zuidoosten van land. In DIY Country zien we van griezelig dichtbij hoe separatisten, in het geheim gesteund door Rusland, trachten de stad en regio Donetsk onafhankelijk te verklaren.

De filmmaker volgt een aantal schimmige personen tijdens de eerste maanden van deze revolutie en toont onverhuld hoe zij te werk gaan op weg naar een eigen staat. Allen hebben zo hun eigen agenda en nemen het niet al te nauw met de regels van de democratie. We zien de opstandelingen openlijk bespreken dat ze willen frauderen bij de referendumuitslag (het werd '89 procent vóór') en hoe ze een aantal jongeren met onschuldige pro-Oekraïne-stickertjes bang maken en bedreigen. Wat begint als een volksprotest mondt al snel uit in burgeroorlog. Het is angstaanjagend om te zien hoe de rebellen er meer genoegen in scheppen ‘oorlogje’ te spelen dan dat ze bezig zijn met het bouwen van een nieuwe democratische staat. Op straat is net zo makkelijk aan wapens te komen als aan boodschappen in de supermarkt.

Terwijl de situatie grimmiger wordt en het geweld oplaait, wordt duidelijk dat er ook onder de opstandelingen geen eenheid is. De meeste hebben geen flauw benul waarmee ze bezig zijn. Na een jaar keert de filmmaker terug om te zien wat er van de revolutie is geworden. Hij ontdekt een militaire politiestaat zonder plek voor andersdenkenden of vrijheid van meningsuiting.

Tekst: Annika Wubbolt

Credits

Regisseur
Antony Butts
Jaartal
2015
Productieland
Frankrijk, Verenigd Koninkrijk
Soort
Documentaire
Duur
81 minuten
Taal
Russisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Artline Films