Exit

Karen Winther

Waarom sluiten jonge mensen zich aan bij extremistische groepen? En hoe breken ze eruit? Voormalige radicalen bieden een indringende kijk in de cultuur van rechts, links en islamitisch extremisme in Europa en de Verenigde Staten. Geregisseerd door Karen Winther, ooit trots lid van de Noorse neonazi’s.

‘Alles wat duister en gevaarlijk was trok me aan,’ zegt Karen Winther aan het begin van de documentaire Exit, wanneer ze uitlegt hoe ze als zestienjarige terechtkwam bij een groep neonazi’s. Nu, vijfentwintig jaar later, kijkt ze met schaamte terug op haar keuzes van toen. Ze wil erachter komen hoe het andere voormalige extremisten is gelukt te veranderen. Hebben ze vrede met zichzelf kunnen sluiten? Of blijft het verleden ze voor altijd achtervolgen?

Veel extremistische groepen zijn gelijk, vertelt een voormalige extreemlinkse gewelddadige radicaal. Of ze nu nazi’s zijn of links of islamitisch: ‘Ze vinden allemaal hun daden volkomen gerechtvaardigd.’ De groepen worden gevoed door angst en paranoia, en ze moedigen hun leden aan om langzaam maar zeker steeds meer grenzen te overschrijden. Na het dappere besluit om de beweging te verlaten, moeten veel ex-leden leren leven met fouten die nooit meer ongedaan kunnen worden gemaakt. Zoals de Franse ex-jihadist David, die zegt: ‘Je denkt dat je dingen kunt veranderen met geweld. Maar vanaf het moment dat je het gaat gebruiken, verandert het geweld jou.’

Credits

Regisseur
Karen Winther
Jaartal
2018
Productieland
Noorwegen
Soort
Documentaire
Duur
83 minuten
Taal
Deens, Duits, Engels, Frans
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Norwegian Film Institute
World Sales
Deckert Distribution