Fixer, The

Adrian Sitaru

Radu is een Roemeense aspirant-journalist die als vertaler en 'probleemoplosser' werkt bij het prestigieuze Franse nieuwsstation AFP. Hij ziet zijn kans schoon om hogerop te komen wanneer hij een interview weet te regelen met een minderjarige prostituee. Maar hij komt in de knel met zijn geweten.

Ambitieus en perfectionistisch als hij is wil Radu het onderste uit de kan, maar hij is nog lang niet waar hij wil zijn. Als trainee en vertaler werkt hij vanuit Boekarest voor het Franse nieuwsstation AFP, waar hij het liefst als journalist aan de slag zou gaan. Zijn gedrevenheid beperkt zich niet tot zijn eigen carrière; hij is streng voor zijn jonge zoontje, die maar niet de eerste plaats in de zwemwedstrijden weet te behalen.

Wanneer hem ter ore komt dat er twee minderjarige Roemeense prostituees uit Parijs zijn gehaald en inmiddels in een Roemeens klooster zitten, grijpt hij zijn kans om zich van zijn beste kant te laten zien. Radu zet alles op alles om een interview te regelen met een van de meisjes, wat geen makkelijke opgave blijkt. Uiteindelijk weet hij een van de slachtoffers toch zover te krijgen dat ze met de pers wil praten. Tijdens het gesprek stuit Radu echter op een moreel dilemma. Hoe ver mag een journalist gaan in het uitbuiten van zijn onderwerp om een groter kwaad wereldkundig te maken?

Tekst: Annika Wubbolt

Credits

Ondertiteling
EN
Regisseur
Adrian Sitaru
Land
Frankrijk, Roemenië
Soort
Fictie
Duur
98 minuten
Thema's
armoede, journalistiek, media, propaganda, kinderen, kinderrechten, mensenhandel
Jaartal
2016