The Flag

Joseph Paris

Na de terroristische aanslagen in Parijs in 2015 riep Frankrijk de noodtoestand uit. Het was stap één in een onttakeling van de Franse rechtsstaat, met moslims als de eerste, maar niet de enige slachtoffers. Urgent, filosofisch en visueel boeiend pleidooi voor burgerlijke vrijheden en gelijkheid.  
 
‘Ik ben als een gekooide leeuw, constant knagend aan de tralies,’ zegt Yasser Louati, de activist en denker die een belangrijke rol speelt in Joseph Paris’ documentaire The Flag. Met een indrukwekkende zelfbeheersing pareert Louati media-aanvallen terwijl hij verantwoordelijk lijkt te worden gehouden voor alles wat iedere moslim ooit heeft gedaan. Hij wordt permanent in een hoek gedreven in het verdeeldheid zaaiende, door identiteit gedreven discours in de Franse politiek en media. Een discours dat – zoals The Flag laat zien – zijn wortels heeft in de jaren zeventig en tachtig. 
 
In de jaren die volgden op de aanslagen in Parijs werd de noodtoestand keer op keer verlengd. En met het toekennen van permanente oorlogsbevoegdheden aan de politie om ‘zichzelf te beschermen’, zijn moslims lang niet de enigen in Frankrijk die worden aangepakt. Zoals de vooraanstaande jurist Mireille Delmas-Marty op een gegeven moment zegt in de film: ‘Er wordt een maatschappij van angst gekneed. En het lijkt onomkeerbaar te zijn.’ 

The Flag was onderdeel van de Activist competitie 2023, met Yasser Louati als speciale festivalgast.

Credits

Regisseur
Joseph Paris
Producent
Audrey Ferrarese
Jaartal
2023
Productieland
Frankrijk
Soort
Documentaire
Duur
90 minuten
Taal
Arabisch, Engels, Frans
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Drôle de Trame
World Sales
Cat & Docs