I Am the River, the River Is Me

Petr Lom

Māori-stamleider Ned Tapa neemt een groep vrienden en familie mee op een adembenemende kanotocht over de Whanganui-rivier in Aotearoa, zoals de Maori Nieuw-Zeeland noemen. Het is de eerste rivier die wordt erkend als rechtspersoon. Samen omarmt deze diverse groep de geest van de rivier en probeert te vinden wat nodig is om de planeet te redden.

De Whanganui-rivier in Aotearoa/Nieuw-Zeeland is de eerste rivier ter wereld die bij wet wordt erkend als rechtspersoon, en als een levend en ondeelbaar wezen. De Māori hebben hier meer dan honderdvijftig jaar voor gevochten. Māori-rivierhoeder Ned Tapa neemt een groep vrienden, familieleden en activisten mee op een vijfdaagse kanotocht over deze heilige rivier. Bij hen zijn een First Nations Elder uit Australië en zijn dochter; als activist zetten zij zich in om hun eigen stervende rivier thuis te redden. Ook in de boot: een Australische kunstenaar en een internationale filmploeg.

Iedereen in de groep – inclusief de filmploeg – heeft een stem en wordt een personage in deze film. De rivier verenigt ze organisch in hun verlangen een fundamentele verandering in waarden teweeg te brengen, om onze planeet te beschermen voor toekomstige generaties. De Whanganui-rivier heeft een wereldwijde beweging van ‘rechten van de natuur’ teweeggebracht en is het iconische hoofdpersonage van de film. Bomvol prachtige meditatieve beelden van de adembenemende natuur. ‘Als je zit en luistert, zul je het land horen zingen,’ zegt Ned Tapa. ‘Allemaal samen, verweven, in harmonie, synchroon.’ 

Credits

Regisseur
Petr Lom
Producent
Corinne van Egeraat, Mette Cheng Munthe-Kaas
Jaartal
2024
Productieland
Nederland, Noorwegen
Soort
Documentaire
Duur
88 minuten
Taal
Engels, Maori
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
ZINdoc
Nederlandse distributeur
Cinema Delicatessen