Industry Masterclass: Take on Iran

Het Movies that Matter Festival 2023 legt dit jaar met een speciaal themaprogramma de focus op Iran. De moorden op Mahsa Amini en Hadis Najafi in 2022 waren de directe aanleiding voor grote demonstraties en protesten, zowel in Iran als internationaal. Alle reden voor het festival om een aantal Iraanse filmmakers als hoofdgasten uit te nodigen: Nafiss Nia, Maryam Ebrahimi en Ali Asgari. In deze masterclass gaat filmmaker en schrijver Beri Shalmashi uitgebreid met hen in gesprek.

Nafiss Nia is een Iraans-Nederlandse (script)schrijver, regisseur en dichter. Nafiss studeerde Cinema in Iran en Script Writing aan de Filmacademie in Amsterdam. Ze regisseerde verschillende films en documentaires en droeg bij aan andere films als producent en scenarioschrijver. Er zijn diverse dichtbundels van haar verschenen.

De Zweeds-Iraanse documentaire filmmaker, producent en regisseur Maryam Ebrahimi is geboren in Teheran in 1976. Ze studeerde kunst en kunsttheorie aan de kunstfaculteit in Teheran en vervolgde haar opleiding in Zweden aan de Konstfack University of Arts, Crafts and Design. Later begon ze te werken als producent en regisseur op het gebied van documentaires. Ze was co-regisseur van No Burqas Behind Bars (winnaar International Emmy Award for Outstanding Documentary) in 2012, dat zich afspeelt in een Afghaanse vrouwengevangenis, en produceerde I Was Worth 50 Sheep (2010) en Prison Sisters (2016). Haar laatste film als regisseur, Stronger Than a Bullet, ging in première op IDFA 2017.

Ali Asgari werd in 1982 geboren in Teheran en studeerde af aan de Tehran Azad University in 2007. Hij is afgestudeerd in DAMS (Cinema en muziek en theater) aan de Roma Tre Universiteit en hij is een alumnus van Berlinale Talent Campus 2013. Twee van zijn korte films More Than Two Hours (2013) en The Silence (2016), mede geregisseerd door Farnoosh Samadi, zaten in de Short Film competitie op Festival de Cannes. Zijn korte film The Baby ging in première op het filmfestival van Venetië 2014. Disappearance is zijn eerste speelfilm die werd ontwikkeld bij Cinefondation La Residence van Festival de Cannes, en had zijn wereld- en Noord-Amerikaanse première op het Venetië Film Festival en op het Toronto Film Festival 2017. Zijn tweede speelfilm Until Tomorrow ging in première op de Berlinale 2022. Ali Asgari is lid van de Academy of Motion Picture Art.

Beri Shalmashi komt uit een familie met een Iraans-Koerdisch afkomst. Ze is geboren in Frankrijk en opgegroeid in Nederland. Ze schreef en regisseerde verschillende bekroonde films en schrijft nu aan haar speelfilmdebuut. Shalmashi levert bijdragen aan de Volkskrant, De Filmkrant en is adviseur bij het Nederlands Filmfonds. Ze is CEO van Avanti, een toonaangevend platform voor gesprekken, verhalen en evenementen rond maatschappelijke thema's, schrijver van kookboeken en voormalig tutor aan het Moving Image Masterprogramma Resolution van het Sandberg Instituut.

Sprekers: Ali Asgari, Maryam Ebrahimi and Nafiss Nia
Moderator: Beri Shalmashi
Voertaal: Engels