The Infinite Race

Bernardo Ruiz

‘Zij die hard rennen’, worden ze genoemd: Mexico’s Rarámuri-volk is in staat zeer lange afstanden hard te lopen. Maar vandaag de dag ‘moet je wegrennen voor ze je vermoorden’. Maakt de dreiging door regionale drugskartels het te gevaarlijk voor de beroemde Copper Canyon Ultra Marathon?

‘Wij Tarahumara worden geboren met een gave,’ zegt Silvino Cubesare, een van ’s werelds beste ‘ultra-marathonlopers’. Deze vorm van langeafstandslopen over extreem moeilijk terrein wordt beoefend in het gebied waar de Tarahumara – ook bekend als de Rarámuri – leven. Gebaseerd op de Rarámuri-traditie van hardlopen, die een ceremonieel aspect heeft, werden de ultra-marathons uitgevonden door een Amerikaan die races wilde zien tussen Amerikaanse en Rarámuri-renners. Een boek over de races werd een bestseller in de VS, en nu wordt ieder jaar de regio overspoeld met Amerikanen die willen meedoen.

Maar dit jaar wordt de race bedreigd door de activiteiten van lokale drugskartels. De spanningen die dit oplevert zorgen ervoor dat een hoop diepliggende problemen aan de oppervlakte komen. De Amerikanen maken zich zorgen om hun veiligheid, maar veel Rarámuri hopen met het prijzengeld hun armoede wat te verlichten. En degenen die écht moeten vrezen voor hun veiligheid, zijn de lokale activisten en journalisten die de misstanden door de kartels openbaar maken.

The Infinite Race is is geselecteerd voor de Activist competitie en is te zien als preview op het Movies that Matter Festival 2020, waar Irma Chávez als speciale gast aanwezig is. 

Credits

Regisseur
Bernardo Ruiz
Jaartal
2020
Productieland
Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
70 minuten
Taal
Engels, Spaans
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Quiet Pictures