Iranian

Mehran Tamadon

Moeten vrouwen wél of geen sluier dragen? Is de seculiere samenleving een utopie? In een prachtig buitenhuis in Teheran gaat de atheïstische Iraanse filmmaker Mehran Tamadon in discussie met vier streng religieuze voorstanders van de Islamitische Republiek.

Het kost de Iraanse, in Frankrijk woonachtige filmmaker een paar jaar voordat hij de aanhangers van het Iraanse regime zover heeft dat ze voor het oog van de camera hun wereldbeeld willen verdedigen. Terwijl de mannen samen koken, eten, een kampvuurtje stoken en naar muziek luisteren, bespreken ze hun verschillende politieke en maatschappelijke opvattingen en de (on)mogelijkheid van vreedzame co-existentie. De vrouwen bivakkeren in een aparte ruimte en komen niet of nauwelijks in beeld.

Aan het einde van de rit is er geen consensus, maar zijn de vertegenwoordigers van beide kampen in ieder geval het gesprek met elkaar aangegaan. Een uniek, humoristisch en filosofisch document over verschil, menselijkheid en bovenal, het belang van de dialoog.

Credits

Regisseur
Mehran Tamadon
Producent
Raphaël Pillosio, Elena Tatti
Jaartal
2014
Productieland
Frankrijk, Zwitserland
Soort
Documentaire
Duur
105 minuten
Taal
Perzisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
L'Atelier Documentaire
World Sales
Doc & Film International