Maxima

Claudia Sparrow

De dappere en inspirerende Peruaanse schaapsherderin Máxima Acuña neemt het op tegen een goudmijngigant die haar land wil hebben. De voortekenen zijn ongunstig: het bedrijf heeft de steun van de politie, en héél diepe zakken. Maar ze komen er snel achter dat er met Máxima niet te spotten valt.

Mijnbouwbedrijf Yanacocha is verantwoordelijk voor grootschalige watervervuiling in de provincie Cajamarca in Noordwest-Peru. Maar door corruptie en de diepe zakken van zijn eigenaar, de Amerikaanse Newmont Mining Corporation, komt het bedrijf overal mee weg. Nu wil Yanacocha zijn activiteiten uitbreiden. Er is alleen één probleem: een klein stukje land dat ze willen ontginnen, is eigendom van Máxima Acuña en haar familie. En Máxima is niet van plan te verhuizen.

Máxima krijgt te horen dat vechten geen zin heeft: ‘Jij bent een mier. Het mijnbedrijf is een olifant.’ Maar hoewel ze niet kan lezen, en ondanks intimidatie en geweld tegen haar en haar familie, nemen Máxima en haar idealistische advocaat het in de rechtbank op tegen Yanacocha. Een lange strijd begint, vol gevaar. Zoals Máxima’s advocaat zegt: ‘Degenen met macht zullen alles doen om je te stoppen.’

Maxima is geselecteerd voor de Activist competitie en wordt vertoond op het Movies that Matter Festival 2020, waar Máxima Acuña als speciale gast aanwezig is.

Credits

Regisseur
Claudia Sparrow
Jaartal
2019
Productieland
Verenigde Staten, Peru
Soort
Documentaire
Duur
88 minuten
Taal
Engels, Spaans
Ondertiteling
EN
World Sales
Submarine Entertainment